Medierne bringer langt flere ikke-nyheder end tidligere. Ingen tvivl om det. De tider er forbi, hvor man – som vi lærte det fra Danmarks Journalist-Højskole i sin tid – definerer en nyhed, som en begivenhed, der indeholder mindst ét af følgende elementer: Konflikt, Aktualitet, Væsentlighed, Identifikation, Sensation (heraf KAVIS-definitionen på en nyhed).

Bare ta’ en overskrift forleden i B.T.: ”Henriette Kjær går tur med hunden” (naturligvis med billede af begivenheden, så vi kunne få dokumentation for B.T.s journalistiske scoop den dag).

Så kan vi vist ikke komme længere ned i ligegyldige nyheder. Med mindre der da lige sakses et eller andet ligegyldigt fra udlandet om Lindsay Lohan eller om en anden ligeså ligegyldig person, der heller ikke har betydet en døjt for nogen danskers liv på noget tidspunkt. For her er niveauet det samme som nyheden om Henriette Kjærs hundeluftning.

Så når Kjærs vovhund og Lohans gøren og laden overhovedet kan komme i nærheden af ”Publish”-knappen hos en web-redaktør betyder det, at definitionen af en nyhed skal have et sjette element på: Kendis-involvering. Så KAVISK-definitionen er forlængst en realitet.

For alt med en kendis er i dag en nyhed i nogle medier – Gud bedre det! Som godtfolkene bag dette site skriver under ”Om Denfri”: ”Det mindste pip i en bisætning fra en galning kan blive dagsordenssættende, hvorimod ulovlige grundlovsændringer og brud på menneskerettigheder og andre ulovligheder ikke kan finde spalteplads.”

Det er ikke rocket science at kunne se, at der er sket en ændring i nyhedsbilledet i de senere år. Netaviser, flere ugeblade, fødslen af TV2 News, fødslen af en række kommercielle danske tv-kanaler (fx TV3 Puls og Kanal 5) mv. har alle flyttet grænserne for, hvilke programmer og nyheder der bringes, og hvor hurtigt det bringes.

Det er godt, at vi som borgere i et oplyst samfund kan få flere nyheder, er kommet tættere på nyhederne og kan få dem hurtigere. Men den samme udvikling i det overfyldte mediebillede betyder lige nøjagtigt, at vi også bliver forholdt væsentlige nyheder, der aldrig kommer frem – eller kun minimalt frem i special– og fagmedier.

Det er i øvrigt ikke noget nyt, at medierne går bananas i ligegyldigheder. I 1998, da storkonflikten rasede i Danmark, der var strejkelammet, handlede mediernes indslag ikke meget om konfliktens årsag – om hvad en større lønstigning ville få af konsekvenser for eksempelvis danske virksomheders evne til at konkurrere på verdensmarkederne med heraf følgende konsekvenser for dansk velfærd og antallet af arbejdsløse.

Nej – det, der tryllebandt medierne, var da, at gær blev en mangelvare i supermarkederne, fordi der blev hamstret under den ca. tre uger lange konflikt. Og så kunne Fru Jensen jo ikke få den gær, hun skulle bruge! Frygteligt, frygteligt. Så gjorde det jo mindre, at Dansk Metal under konflikten ikke ville give særlig produktions-dispensation til en dansk virksomhed, der var eneleverandør af medicin til verdens 800.000 spedalske. De stod ellers netop og ventede på den danske sending ifølge FN, der klagede sin nød over situationen i TV2s sene aftennyheder.

Og derved blev det. Ingen fulgte op på indslaget i TV2 bagefter. Det forblev en kort solonyhed. For Fru Jensen manglede jo stadig sin gær. Og det er nu dejligt med brød til kaffen.

The following two tabs change content below.
Redaktionen

Redaktionen

Redaktionen på DenFri
Redaktionen er Michael Jeppesen, Martin Ingolf, Rasmus Rosenberg Larsen og Mikka Tecza. Læs: Om DenFri
Redaktionen

Nyeste indlæg af Redaktionen (se alle)

Har du noget at bidrage med?