I din iver efter at håne Facebook for manglende substans, glemmer du, at Facebook består af din egen omgangskreds. The joke is back on you, asshole!

Vi har længe brokket os over Facebook. Fuld af billeder af børn og kedelige statusopdateringer, når vi egentlig loggede ind efter festbilleder af hende den lækre fra gymnasiet, som på uforklarlig vis har formået at holde figuren.

Intet nyt her, men når den kreative klasse skal sige det, så får den lige en tand ekstra af det, som en har kaldt elitær arrogance. I sidste uge kunne man således på arrogancens højborg, Kommunikationsforum læse et indlæg af Christoffer Boserup Skov, som argumenterer, at færre skriver statusopdateringer, fordi de kloge er stoppet, og de dumme er for dumme til at stoppe.

De tilhører den tunge digitale socialklasse med lille selvindsigt, der ikke evner at sætte sig i deres modtagers sted og sjældent formår at svinge sig op på noget sprogligt interessant”. Ja, det skriver han faktisk.

Et andet sted på nettet kan man læse Claus Skytte erklære sin kærlighed til Foursquare, fordi brugerne her er hippe og levende, mens Facebook-brugerne sidder derhjemme og holder i hånd foran fjernsynet til en pose Matadormix. Hvor kikset kan det egentlig blive? Et check-in på Foursquare er i hvert fald per definition sejt, mens et tilsvarende på Facebook er nederen og taberagtigt.

Hvad denne “elite” med så store krav til Facebook åbenbart glemmer er, at Facebook består af din egen omgangskreds. Din nærmeste familie, dine venner, kolleger, studiekammerater — hele din kontaktflade. Så når du kalder Facebook for socialklasse fem blottet for en eksistentialistisk forholden sig til livet, så er det dit eget personlige netværk — måske endda din egen mor, du på stilfuld vis nedgør, som kun en akademiker kan.

Kender I ham eller hende, som altid er bedrevidende, altid har prøvet noget, der er lidt sejere end dig og altid lader det skinne igennem, at der kun er hån tilovers for dit ynkelige taberliv? For det første: Hvis du ikke gør, så er det nok dig, og for det andet, så er det verdens mest irriterende menneske, og ethvert selskab er ti gange sjovere uden den arrogante snob.

Det samme gælder på Facebook. Hvis du synes det er sådan et forfærdeligt sted fuld af almindelige mennesker, med almindelige liv og almindelige problemer, så skrid dog — og tag alle dine litterære referencer og grammatiske korrigeringer med dig! Og nu du er ved at pakke, så tag også virksomhederne og Facebook-eksperterne med, tak.

Man har så travlt med at gøre sig klog på Facebook og presse normer og retningslinjer for “korrekt” opførsel ned over tjenesten. Hvorfor egentlig? Facebook faciliterer relationer mellem mennesker, og hvorfor skal en kommunikationsekspert bestemme, hvordan jeg skal opføre mig blandt mine venner? Det skal vi nok selv finde ud af. Både ude i virkeligheden og på internettet.

Og nej, noget der bruges af halvdelen af Danmarks befolkning kan ikke være cool, men derfor kan det jo stadig godt være sjovt og nyttigt?

Du kan passende smutte over på Twitter. Det er jo her alle de seje børn leger — hvilket dog lidt modsiger Christoffers påstand om, at de kloge og stilbevidste ikke gider statusopdateringer. Her finder du faktisk Christoffer, som kan begave dig med litterære guldkorn som: “Næsvis = klog næse?” eller “Vi kører den ind med Darwin”. Favoritten er dog klart: “Have just written about myself on Wikipedia — quite narcisistic actually. By what the heck”. Den slags sproglig ekvilibrisme finder du ikke på Facebook…

Jonas

The following two tabs change content below.

Jonas Juhler Hansen

Jonas Juhler Hansen skriver og bygger ting på nettet.

Nyeste indlæg af Jonas Juhler Hansen (se alle)

Har du noget at bidrage med?