Det er ikke kun på nettet, at små kultur-fragmenter cirkulerer tilsyneladende endeløst. Mine unger fra henholdsvis ’01 og ’04 er takket være en gammel remse på fornavn med en avis der lukkede før nogen af dem blev født.

Dagbladet Aktuelt lever videre i landets børnehaver og skolegårde gennem remsen ’Det man siger er man selv, for det står i Aktuelt’ med den lettere kryptiske tilføjelse ’at du er en flød’-kar’mel’.

Det pudsige er at det gik vi også og sagde da jeg var knægt i de tidligere 80’ere.  Og på trods af, at remsen ikke mig bekendt er optaget i nogen statsautoriseret kanon, så er den altså blevet overleveret fra mund til mund lige siden – og vi lærte den jo også et eller andet sted fra.

Men ikke nok med det: da ungerne gik i børnehave, så hørte det sig til når de gyngede, at der skulle skråles ’Under den Hviiide Bro/Sejled en båd mæ tooo/Båden den vipped’ og xx han skreeg/yy jeg eeelsker dig/’ og så endnu en kryptisk tilføjelse med en oldemor og Strandvejen nr. 2.

Den sang/remse var også et fast gyngeritual da jeg gik i børnehave i slutningen af 70’erne, med en dobbelt funktion som henholdvis drilleremse og tilkendegivelse af akavet interesse for medbørnehavebørn af det modsatte køn — eller samme, alt efter observans.

Heller ikke den er mig bekendt en del af et særligt børnepensum, og så altså alligevel. Og vi kan jo nok på forhånd udelukke at ungerne har været forbi Dansk Folkemindesamling efter inspiration.

Og en dag kom knægten hjem og spurgte mig, med det der forventningsfulde blik i øjet, om jeg vidste hvad DSB står for? Dronningens Store Babser, fniiiiis!

Det var heller ikke særligt sjovt i ’82, men dengang fneeees vi også med forventningsfulde glimt i øjet, når vi fortalte det til en voksen.

For selvsamme knægt er den lille finurlighed, hvor man holder pege– og tommelfinger tæt sammen og spørger hvad det er, for derefter at svare ’ingenting’, og fluks lave samme fingertegn over sit hoved til samme spørgsmål og svaret ’Over hovedet ingenting’, allerede old news, når skolekammerater fra mindre klasser helt forventningsfulde spørger ham.

For mig er gåden, eller hvad man skal kalde det, også old news, men i størrelsesordenen 30 år, og selv om jeg ikke har skænket den og de andre børne-memes en tanke i den mellemliggende periode, så kendte jeg svaret øjeblikkeligt da jeg blev spurgt, og kunne huske remserne udenad da jeg hørte dem nede fra gyngestativet i gården en sommerdag for ikke så længe siden.

De lever videre, disse fjantede små fragmenter, verbalt overleveret fra årgang til årgang, fra generation til generation, og de behøver ikke internettets svar på Dansk Folkemindesamling, websites som Know Your Meme (nys solgt til I Can Has Cheezburger-netværket for et syv-cifret dollarbeløb) til at understøtte sig, for yderligere forklaring er ligegyldig, brugstiden kort, men holdbarheden åbenbart aldeles slidstærk.

Fortsæt gerne listen.

The following two tabs change content below.
Mikkel Skov Petersen
Overvejende forhenværende og fraværende, men det er da også en start.

Har du noget at bidrage med?