Billedkunstneren Olafur Eliasson tegner nyt domicil til Lego-milliardærer på Vejle Havn. Byggeriet går i gang i 2013.

Billedkunstneren Olafur Eliasson har ved flere lejligheder og under forskellige titler brugt Lego-klodser i sine værker. Blandt andet i forbindelse med sit The collectivity project ved U-Turn-festivalen for samtidskunst i København, hvor publikum byggede konstruktioner med hvide Lego-klodser, som kunstneren stillede til rådighed. Publikums Lego-konstruktioner var at opfatte som “et offentligt idékatalog over fremtidens København set med københavnernes øjne”. Olafur Eliasson har også bedt publikum om at bygge med Lego-klodser på Aros Århus Kunstmuseum og i Melbourne under titlen The cubic structural evolution project 2004.

Nu svinger pendulet den anden vej. Det vejlensiske investeringsselskab Kirk Kapital har erhvervet en større grund på Vejle Havn, hvor selskabet vil opføre et nyt domicil. Kirk Kapital har udvalgt Olafur Eliasson til at tegne domicilet.

Kirk Kapital A/ S er et familieejet investeringsselskab — ejet af familien Kirk Johansen — Gunhild Kirk Johansen (der er søster til Lego-storaktionæren Kjeld Kirk Kristiansen) og sønnerne Anders, Morten og Casper.

Formuen i Kirk Kapital, som består af aktiver for omkring fem milliarder kroner, opstod, da Kjeld Kirk Kristiansen, hustruen Camilla og børnene Sofie, Thomas og Agnete købte Kirk Johansen-grenen af familien ud af Lego-selskabet i 2008. Kirk Kapital har placeret en del af formuen i nye forretningsområder såsom skibsfart og flyleasing. Resten af formuen er placeret i børsnoterede og unoterede aktier og i obligationer.


Den polske billedkunstner Zbigniew Libera har også arbejdet med hvide Lego-klodser. Libera bad i 1996 om lov til at bruge Lego-klodser til at bygge “små huse, måske et hospital”, men byggede i stedet — til Lego’s misnøje — en koncentrationslejr. 

Bestyrelsesformand i Kirk Kapital er Casper Kirk Johansen. Selskabets egenkapital var ved udgangen af 2010 på 3,8 milliarder kroner.

Kirk Kapital overtager grunden på Vejle Havn i 2013, hvorefter byggeriet af det ny hovedsæde ventes at gå i gang.

Læs analyse af Olafur Eliassons værk Your rainbow panorama på toppen af Aros Århus Kunstmuseum her.

The following two tabs change content below.

Har du noget at bidrage med?