Den tyskfødte tennisspiller Hilde Sperling repræsenterede Danmark fra 1934. Året efter vandt hun den første af tre titler i French Open. Dermed blev Hilde Sperling den første danske vinder af en Grand Slam-turnering. Men i de officielle annaler opgiver arrangørerne stadig Hilde Sperlings nationalitet som tysk.

Tyske Hildegard Krahwinkel var allerede en fremragende tennisspiller (http://www.denfri.dk/2011/09/caroline-wozniacki-bliver-ikke-forste-danske-grand-slam-vinder/#more-10560), da hun i 1933 giftede sig med den danske advokat og landsholdsspiller i tennis Svend Sperling. I 1930 var hun i finalen i Wimbledon i mixed double, hvor hun sammen med landsmanden Daniel Prenn tabte til det australsk-amerikanske par Jack Crawford/Elizabeth Ryan. Året efter når hun finalen i single. På den anden side af nettet står landsmandinden Cilly Aussem, der slår Hilde Krahwinkel i to sæt.

Hilde Krahwinkel var en ombejlet kvinde — også af den tyske kunstner Emil Stumpp, der tegnede flere portrætter af tennisspilleren.

I 1933 krones Hilde Krahwinkels anstrengelser med held, da hun sammen med landsmanden Gottfried von Cramm bliver Wimbledon-mester i mixed double. Få uger forinden har nazisterne overtaget magten i Tyskland. Men giftermålet med Svend Sperling bringer Hilde Krahwinkel til Danmark, hvor hun under navnet Hilde Sperling stiller op for KB. Fra 1934 repræsenterer hun Danmark. Det fremgår af en mail, som Dansk Tennis Forbund har sendt til Denfri.
Urørlig på grus

 
Hilde Sperling fejrer i disse år store triumfer på tennisbanen. På grusunderlag er hun næsten fuldstændig urørlig. Tre år i træk (1935, 1936 og 1937) vinder Hilde Sperling grusturneringen de åbne franske mesterskaber, French Open. En rekord, der først bliver tangeret 55 år senere, da jugoslaviske Monica Seles i 1992 vinder sin tredje titel på stribe (http://www.nytimes.com/packages/html/sports/year_in_sports/06.06.html).

Hilde Sperling kunne sandsynligvis have vundet endnu flere franske mesterskaber, for i 1938 og 1939, hvor Sperling ikke stiller op i Paris, vinder franske Simone Mathieu. Sperling er Mathieu’s onde ånd og har slået franskmanden overbevisende i finalen de tre foregående år. I alt mødes de to kvinder tyve gange. De 19 gange vinder Hilde Sperling. Kun én gang — i 1937 ved en turnering i Beaulieu – trækker franskmanden det længste strå efter en maratonkamp. Det er Sperlings eneste nederlag på grus i perioden fra 1935 til 1939.

Hilde Krahwinkel. I Emil Stumpps streg. 1929.

 

Ikke dansk
Trods det, at Hilde Sperling er dansk gift, spiller for KB og fra 1934 repræsenterer Danmark, anerkender arrangørerne af French Open den dag i dag ikke Sperlings nationale tilhørsforhold til Danmark. På French Opens officielle hjemmeside omtales Hilde Sperling som tysker ), og andet sted på siden fremgår det, at Tyskland har vundet 10 titler i damesingle (http://www.rolandgarros.com/en_FR/about/records.html) og dermed er det land, der har vundet næstflest titler i rækken. Tre af titlerne er vundet af Hilde Sperling.
I 1935 når Hilde Sperling og Simone Mathieu dame double finalen i Wimbledon. Parret taber finalen. I 1936 er Sperling i finalen i singlerækken ved samme turnering. Det bliver til endnu et nederlag. Det har ikke været muligt at opklare om, de engelske arrangører af Wimbledon i lighed med arrangørerne af French Open regner Hilde Sperling for tysker.

The following two tabs change content below.

Har du noget at bidrage med?