En amerikansk business tycoon med grandiose kommercielle planer i infight med skotsk lokalbefolkning og miljøorganisationer. Det kunne i grove træk lyde som plottet til spillefilmen Local Hero fra 1983 med Burt Lancaster i rollen som oliemagnaten, der planlægger at bygge et olieraffinaderi i skotsk provinsidyl.

 Men You’ve been Trumped er ikke charmerende 80’er-fiktion. Det er derimod en dokumentarfilm, der fortæller den virkelige historie om milliardæren, politikeren og tv-kendissen Donald Trump og hans ambition om at bygge verdens bedste golfbane i Aberdeenshire, Skotland, i et område der omfatter fredede, uberørte kyststrækninger af særlig videnskabelig interesse.

Nå ja, og så bor der jo også mennesker.

Donald Trump Jr., manden med den spektakulære frisure, var i 2011 nr. 17 på Forbes Celebrity Top 100. Han har været hovedperson i realityprogrammet The Apprentice, han har været i spil som republikansk udfordrer til det kommende præsidentvalg, og så sent som i denne måned har den republikanske outsider Michelle Bachmann nævnt Trump som mulig running mate som vicepræsidentkandidat.

Men Donald Trump er først og fremmest fortagsom entrepenør, og i 2006 købte han et naturskønt område i Balmedie nord for Aberdeen, med planer om at bygge verdens bedste golfbane, med hotel og hele pivtøjet.

I første omgang blev Trumps planer afvist af de lokale myndigheder, men denne afgørelse blev senere omgjort af det skotske parlament. Fredningen af kystklitterne blev hævet, og der blev bevilget mulighed for ekspropriation af indbyggernes boliger. En mulighed som Trump dog senere har bekendtgjort, at han ikke vil gøre brug af.

You’ve been Trumped er instrueret af Antyhony Baxter, der undervejs i filmens tilblivelse bliver anholdt, og fortæller, uden fortæller, historien om amerikaneren der landede i sin private TRUMP-jet, fik overtalt de skotske politikere til at lade fredning være fredning, og lokalsamfund være lokalsamfund, med udsigt til økonomiske gevinster og transatlantisk turisme, og den portætterer en lokalbefolkning der tager kampen op – og som stadig kæmper mod et byggeri der fortsætter.

Hvis man, som denne blogger, har et soft spot for før omtalte Local Hero, så vil man nyde de elegante krydsklip til denne film, og hvordan det lejlighedsvis lykkes Baxter og co., at fange den samme stemning som Bill Forsyth konstruerede i 1983 – uden hjælp af Mark Knopfler, men til gen gæld med assistance fra jónsi fra Sigur Ros.

Filmen bliver vist søndag den 18. december kl. 14.15 i Cinemateket, med mulighed for Q&A med Anthony Baxter.

Trailer kan ses her

 

The following two tabs change content below.
Mikkel Skov Petersen
Overvejende forhenværende og fraværende, men det er da også en start.

Har du noget at bidrage med?