Fotograferne Lee Miller og David E. Scherman flyttede grænserne for krigsfotografiet, da Lee Miller poserede nøgen i Adolf Hitlers badekar. Fotografiet kan ses på Kunstmuseet Trapholts udstilling af kontroversielle fotografier.

Det er ikke kun 10-årige barnestjerner, der vækker opsigt, når de fotograferes nøgne i et badekar (http://www.denfri.dk/2012/03/trapholt-udstiller-kontroversielt-foto/). Fotograferne Elizabeth “Lee” Miller og David E. Scherman var 30. april 1945 på fotoopgave i koncentrationslejren Dachau for at dokumentere lejrens befrielse. Om aftenen blev de indlogeret i en lejlighed i München, der havde tilhørt Adolf Hitler, og Scherman tog et portræt af Lee Miller, hvor hun poserer nøgen i Hitlers badekar. Fotografiet blev efterfølgende stærkt kritiseret for at blande journalistisk dokumentation med opstillet kritisk kommentar.

Fotoet af Lee Miller, der i øvrigt var fotomodel, inden hun blev fotograf, kan sammen med 79 andre kontroversielle fotografier ses på Kunstmuseet Trapholts udstilling “Kontroversielt! Fotografi i etiske og retslige dilemmaer.” Udstillingen er åben indtil 12. august 2012 og er sammensat af schweiziske Musée de l´Elysée i Lausanne.

Versionen, der er med på Kunstmuseet Trapholts udstilling. Foto: David E. Scherman (1945). Den tidligere model Lee Miller poserer i badekarret.

The following two tabs change content below.

Har du noget at bidrage med?