Løse rygter om at der vil blive afholdt en gaypride i Aserbajdsjans hovedstad, Baku, i forbindelse med det Internationale Melodi Grand Prix senere på måneden, har nu fået nabolandet Iran op af stolen.

Iran kritiserer nabolandet Aserbajdsjan for en gay-parade der, ifølge rygter helt tilbage fra januar, skulle finde sted i forbindelse med det Internationale Melodi Grand Prix i hovedstaden Baku.

I januar skrev websiden www.nighttours.com som de første om den mulige gaypride i Baku, men artiklen blev fjernet få dage senere, og siden har intet tydet på at et LGBT-arrangement er under planlægning, og flere homoseksuelle inde i Aserbajdsjan, herunder Samir som vi talte med i marts, afviser at der er planlagt nogen form for parade eller pride under Eurovisions-festlighederne.

Det har dog ikke forhindret iranske embedsmænd i at rette skarp kritik mod den imaginære LGBT-parade, og allerede i februar blev en aserbajdsjansk diplomat i Iran, Ebrahim Ghafarov, hængt ud i de iranske medier for angiveligt at have forsvaret planerne om gaypriden i Baku, og flere aviser skrev samtidig, at Ghafarov selv var homoseksuel og derfor burde vises ud af Iran øjeblikkeligt.

Forrige fredag sagde Ayatollah Mohsen Mojtahed Shabestari, en højtstående shiitisk præst fra den iranske storby Tabriz, at “situationen i Aserbajdsjan er så forfærdelig, at magthaverne nu også kaster penge efter en fest, der er planlagt af anti-muslimske kræfter”.

»Endnu mere oprørende er det, at de planlægger at afholde en parade for homoseksuelle. Denne danse-fest og paraden tiltrækker alle slags perverse mennesker og anti-islamiske grupper. På trods af at mange lande ikke tillader homofile og perverse mennesker at samles offentligt, så har magthaverne i det shiitisk-dominerede Aserbajdsjan tilladt at dette uetiske arrangement finder sted. Jeg vil gerne spørge dem, hvad der er sket med deres islamiske ære, og hvorfor de har ladet sig forvandle til legetøj i zionisternes hænder«, sagde den radikale Ayatollah under fredagsbønnen, og anklagede dermed Israel for at stå bag det han betegner som anti-islamisering.

Imamen fortsatte med at fordømme den aserbajdsjanske regering, og advarede om at hvis ikke homo-paraden blev aflyst øjeblikkeligt, så ville det medføre omfattende demonstrationer og vrede i offentligheden i de følgende dage.

En anden iransk præst, Ruhollah Bejani, har sendt et trusselsbrev til Aserbajdsjans præsident, Ilham Aliyev:

Såfremt Baku bliver vært for Eurovisionen og gay-paraden, så garanterer jeg personligt for at konsultatet bliver lukket ned, uanset hvad resten af styret og Ahmadinejad så måtte sige. Dette er min allersidste advarsel, og jeg er parat til at udgyde blod om nødvendigt”, er Bejani citeret for at have skrevet ifølge den iranske presse.

Et par dage senere fulgte det iranske parlaments næstformand trop i et tv-interview, hvor han understregede, at en parade er et brud på de sociale normer og at en accept og godkendelse af sådanne arrangementer vil medføre “betydelige tab”.

Homoaktivisten Rusian Balukhin fra Aserbajdsjan siger til Gay Star News, at der blandt Aserbajdsjans bøsser og lesbiske slet ikke er nogle der tør at drømme om hverken demonstrationer eller parader, og at et sådant arrangement ville være både uansvarligt og uhensigtsmæssigt når man tager det intolerante sociale klima som landets LGBT’er lever under i betragtning.

Selvom homoseksualitet officielt er tilladt i Aserbajdsjan, så er det på ingen måder tolereret i befolkningen og landets LGBT’er lever derfor i det skjulte.

Indlægget er desuden bragt på homotropolis.com

The following two tabs change content below.
DENFRI syndikerer indlæg fra Homotropolis. Homotropolis er nyhedsmedie, guide og eventkalender for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transkønnede, queers og faghags i alle farver.

Har du noget at bidrage med?