Tre fængslede kvinder fra punkbandet Pussy Riot er netop nu for retten i Moskva anklaget for religiøst had efter at have fremført en angiveligt blasfemisk og Putin-kritisk punk-bøn i Moskvas største kirke. De tre kvinder risikerer syv års fængsel.

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina og Ekaterina Samutsevich fra det russiske punkband og kunstkollektiv Pussy Riot bliver i denne uge fremstillet for Khamovniki-domstolen i Moskva. Anklagen lyder på bølleoptøjer motiveret af religiøst had. 21. februar i år stod Pussy Riot bag en intervention i en kirke i Moskva. Gruppen ønskede at protestere mod Vladimir Putin og det russiske præsidentvalg. I forbindelse med aktionen i kirken fremførte medlemmer af Pussy Riot sangtekster, hvor de bad Jomfru Maria om hjælp til at få uddrevet Putin, som var han en ond ånd eller djævelen selv.

Gruppens publikum gik med ind i kirken og deltog i den kortvarige kirkebesættelse. Der deltog syv performere fra Pussy Riot, der tæller 10 medlemmer. De optrådte som vanligt i et farverigt, tætsiddende kostume og maskerede i såkaldte balaclavaer — en form for farverige skimasker. Inde i kirken performede Pussy Riot en musik, der overskred de konventionelle kirkeaktiviteter, mens teksterne var henvendt til religiøse figurer fra kirkens eget univers.

Pussy Riot’s medlemmer Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina og Ekaterina Samutsevich, der af myndighederne anses som hovedkvinder bag kirkeaktionen, blev fængslet 3. marts og risikerer nu syv års fængsel for deres deltagelse i den Putin-kritiske happening.

Den danske billedkunstner Uwe Max Jensen finder det ude af proportioner, at man i et sekulært land som Rusland kan idømmes syv års fængsel for at arbejde regerings– og kirkekritisk i en kunstnerisk sammenhæng. Uwe Max Jensen erklærer sig derfor nøgensolidarisk med Pussy Riots fængslede medlemmer og kræver deres øjeblikkelige løsladelse.

Denne appel er også sendt til den russiske ambassadør i Danmark og Ruslands præsident Vladimir Putin.

 

The following two tabs change content below.

Har du noget at bidrage med?