Med sloganet ”Fashion is for idiots!” har et brand i modeugen taget kyniske skridt helt ud over kanten og ned i nihilismen. I en tid, hvor grænserne for hvad kritisk kreativitet er og hvordan der kan og skal tjenes penge, hele tiden rykker sig, ender det helt ude over kanten i ligegyldighed, kynisme og kundefjendske slogans. Som i dette tilfælde hvor en modefest under modeugen simpelthen festede under sloganet ”Mode er for idioter”.

Man behøves ikke længere brokke sig over modeugen, som ”kritiske stemmer” år efter år ellers har gjort. Moden er i dag selvkritisk. Moden ved godt selv at den er latterlig, ligegyldig og indholdstom. Med den slags selvkritiske slogans bliver modeugen immun overfor kritik. Smart!

Hvis teenagere har svært ved at håndtere samtidens kropsidealer og har overkontrollerede spisevaner, er de selv ude om det. For mode er for idioter. Mode er for de spiseforstyrrede og udbyttede, men også for taberne der går op i tøj og overflade. Hvis folk får angst til festerne fordi folk omkring dem er nogle narhoveder, hvis moderne fællesskaber har antaget form af kynisk nihilistiske socialkannibalistisk karakter, ja så, er folk selv ude om det. For: ”Mode er for idioter”.

Alle ved i dag at mode er noget lort. Dem der oprigtigt tror på moden og dens gøren og laden er til grin over hele byen. De fleste der render rundt til modeugen gør det med et sarkastisk instagram-smil på læben og har kun hånlig latter til overs. Modeuge er en stor nihilistisk selvkritik ala’: ”Vi var til modefest i går. Holdkæft hvor var alle latterlige og grineren. Det var super fedt og der var gratis øl”. No wonder, at angst, stress og depression er folkesygdomme.

Eller også er der dem der forsøger at tage det seriøst, blot fordi det er moderne at interessere sig for pop, festivaler og dårlig kultur. Det er ikke på mode at surmule og man kan kun fremstå glad og udadvendt ved at lade sig rive med af fester og farverige ”ha’-det-grinern-arrangementer”. Men alle ved at det er latterligt. Nogle kommer glædeligt med et sarkastisk grin på læben, andre kommer modvilligt, men der er gratis øl.

Kapitalen er nihilistisk

Kapitalen virker på samme måde som modeugen. Den er et stort tautologisk system af merværdi der skal akkumuleres, så den kan reinvesteres, så der kan høstes mere profit, som igen kan akkumuleres og reinvesteres osv. osv. Hvis det kræver afbrænding af fødevarer, kortsigtede risikable investeringer, patentlovgivning eller varernes indbyggede selvdestruktion, er det bare sådan det er. Eller hvis man kan få lokket kunderne ind i sin butik ved at kalde dem for idioter. Det spiller ingen rolle. Moden og kapitalen har samme nihilistiske grundløse struktur. Der er ingen mening i det: Du er en idiot!

Kynismens politik

Selvom den politiske sfære historisk set er blevet opfattet som stedet for vigtige beslutninger om retfærdighed og fordeling af samfundets goder, er politik i dag som modeugen. Det er ikke utænkeligt at Liberal Alliance næste år holder sommergruppemøde under parolen ”Politik er for idioter”. Det mener de allerede. Politikerne har ingen idéer om hvordan vi kunne leve anderledes. Og ikke nok med, at politikerne godt ved, at politik bare er et arbejde, og at grundlæggende forandringer ikke er mulige; politikerne ved tilmed, at befolkningen også godt ved det. Befolkningen bærer ingen illusioner om, at politikerne taler sandt. Hvorfor skulle de det, når al politisk diskussion i tv handler om at politikerne lyver. Der er altså tale om et oplyst kynisk syn på politik, hvor alle ved at alle lyver. Og ingen interesserer sig for politik som politik. Undtagen Enhedslisten.

Enhedslisten er helt til grin

Enhedslisten tror stadig på forandringer. Ikke revolution, naturligvis, men de kan stadig blive vrede over uretfærdighed. Det virker helt fjollet, at politikere i dag kan være forargede. Alle andre kan se, at politik kun er teater. Når politikere oprigtigt bliver forargede virker de uprofessionelle, nærmest barnlige.

Alle ude i stuerne har mindre tillid til politikere, end de har til deres bankrådgiver, brugtvognsforhandleren eller låsby-Svendsen. Alle kigger på politik med spin-øjne. Og med god ret. For det er den eneste meningsfulde måde, at forstå parlamentarisk politik. Det er et selvrefererende system af meningsmålinger, strategier og journalister. Journalister der fremhæver deres egen rolle som vigtige for demokratiet og den offentlige ”kritiske” debat. Men alligevel helst vil drikke øl med politikerne på folkemødet, mens de under den kritiske journalistiks påskud, mandagen efter afslører endnu en politiker i at lyve. No Shit Sherlock!

Politik er karneval med andre ord. Det er hvad politik kan blive til. Hvis man oprigtigt mener, at samfundet er helt af helvedes til, griner folk og siger: ”Ja, for fanden. Det er sgu ikke for godt. Skal jeg gi’ en øl”.

Enhedslistens oprigtige forargelse over samfundets uretfærdighed er helt grinagtig i denne sammenhæng. Enhedslisten har sat sig for at forandre samfundet inden for et selvrefererende politisk system, hvor alle ved, at det hele bare er for sjov. Alle kommentatorer taler om  manglende professionalisme og ”sure-Johanne”. Og man kan jo kun give dem ret. Man skal jo kunne tælle til 90.

Reklamefolk er idioter – siger de

Du er en idiot, hvis du tror at politik handler om store ideer eller forandring af samfundet. Politikerne har ingen store ambitioner. De vil bare være politikere, fordi de ikke ved hvad de ellers skal lave, ligesom modebranchen.

Frank Poulsen – en venstreorienteret dokumentarist – spurgte for måneder tilbage oprigtigt en reklamedirektør hvorfor han tjente penge på at smøre hele byen ind i grimme reklamer. Direktøren svarede, at hans arbejde var et lortejob, men at det var lige hvad det kunne blive til. Reklamebranchen gider ikke engang forsvare deres egen rolle. Reklamefolk er nogle idioter… Siger de selv. Ingen tror på noget længere. Reklamedirektøren vil ikke lave reklamer, modeugen kalder sig selv og sine gæster idioter og politikerne er til grin når de faktisk har ambitioner på samfundets vegne.

Vi er alle Jobansøgningsløgnere

Hvis folk er så idiotiske, at skrive en oprigtig jobansøgning indeholdende deres mangler, usikkerheder og beskedne erfaring med arbejdsmarkedet, bliver de betragtet som idioter. Jobansøgninger skal være bygget af løgne. Hvis en jobansøgning ikke er en løgn, skal man skrive den om. Det er for din egen skyld. Du får ikke job på ærlig tale. Hvad det så end er.

Du skal være strategisk med dine venner. Du bliver nødt til også at tænke dine relationer til andre mennesker, som noget der kan give dig arbejde, penge eller fremtidige opgaver. Hvis du nægter at behandle dine venner som vejen til et muligt drømmejob bliver du betragtet som naiv… eller som idiot, ganske enkelt. Kynismen og nihilismen er forudsætningen for overhovedet at have en plads. Har du det ikke sjovt, eller tager du modeugen alvorligt, så er du en idiot. For samfundet er for idioter.

Er du en idiot?

Samfundet er nihilistisk, det tror ikke på noget. Ikke engang sig selv. Når samfundets repræsentanter igen og igen blot spiller skuespil, når moden hader sig selv, når folk med idealer bliver til grin, så er hooliganisme og groft hærværk stk. 2 vel et fint sted at starte i stedet. Hooligans tager i det mindste nihilismen og kynismen alvorligt. Hooligans udlever samfundets essens. Selvødelæggende adfærd og vold er samfundets indre. Hvis ikke du er en idiot, kan du nå det endnu!

Gæsteindlægget er skrevet af Samvirkende Idioter.

The following two tabs change content below.
Gæsteindlæg

Gæsteindlæg

Skriv til os på denfri@denfri.dk hvis du gerne vil prøve dig frem her eller har tek­ster af sam­funds­re­le­vant karak­ter, som du gerne vil have ud til et større publikum.

Har du noget at bidrage med?