Liberal Alliances Ungdom har kastet sig ind i kampen mod masseovervågning. Lad os håbe, at det kan være begyndelsen på enden af for berøringsangst, der har præget debatten indtil nu. Interview med formanden for LA Ungdom, Alex Vanopslagh.

I går sprang Liberal Alliances Ungdomsorganisation ind i kampen for at tildele NSA-whistlebloweren Edward Snowden asyl i Danmark. Her er min artikel fra i går, da lovforslaget om ophold til Snowden blev fremsat i folketinget.

LA Ungdom postede nedenstående status på deres Facebook-side, og deres nyvalgte formand Alex Vanopslagh satte samtidig sit navn bag underskriftsindsamlingen, der støtter op om lovforslaget (full disclosure: det er undertegnede der står bag indsamlingen).

Indtil nu har det – udover en hel masse ganske ”almindelige” mennesker — mestensdels været den organiserede venstrefløj med Enhedslisten i spidsen, der har været kritiske overfor den masseovervågning, Edward Snowden har afsløret.

Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og de andre ens partier har bakket 99.99% op om ”sikkerhedstjenesternes” åbenlyse overskridelser af deres beføjelser, mens SF mest har forsøgt at lade som ingenting.

Denne fremstilling er naturligvis en anelse karikeret; dels er lovforslagets bagmand, Uffe Elbæk (Alternativet) tidligere Radikal kulturminister, dels har tværpolitiske organisationer som Amnesty International DK og Folkebevægelsen mod EU været vildt gode, og dels er der naturligvis undtagelser fra reglen: Karsten Hønge (SF) og Karen Melchior (Rad.) … men det er vist også nogenlunde det.. (hvis jeg har glemt nogen, må I meget gerne gøre opmærksom på det i kommentarfeltet herunder).

Tendensen er i hvert fald helt klar – indtil nu.

Og det er sgu egentlig ærgerligt – ikke fordi der er noget galt med ”venstrefløjen”, men fordi overvågningsskandalen handler om nogle helt basale ting, som rækker ud over højre og venstrefløje. Om menneskerettigheder, forholdet mellem ”frie borgere” og magten – hvad enten magten så er statslig eller corporate (et næsten ignoreret aspekt af NSA-skandalen, er hvordan den private sikkerhedssektor er vokset sammen med de mest korrupte sektorer af den amerikanske National Security-stat).

Hvis vi nogensinde skal få stoppet masseovervågningen og dens følgevirkninger kræver det, at gode kræfter finder sammen, på tværs af højre– og venstrefløje og reelle såvel som forestillede forskelle.

Med håb om at kunne være med til at sætte turbo på den proces, har jeg interviewet Liberal Alliances Ungdoms formand, og bedt ham forholde sig til overvågning, liberale værdier og Edward Snowden.

Her følger – stort set uredigeret – vores ordveksling:

Peter Kofod: Hvad er Liberal Alliances Ungdoms generelle holdning til masseovervågning?

Alex Vanopslag: Vi er stærkt imod overvågningen, uanset hvad intentionerne bag den er. Det er ulækkert og bør stoppes.

Frie borgere har ret til privatliv — såre simpelt. Overvågning og aflytning må udelukkende foretages med en dommerkendelse og et stærkt mistankegrundlag.

Når flere amerikanske studier så samtidig viser, at NSA’s overvågning aldrig har forhindret terrorangreb eller lignende, så er der ingen grund til at forsvare overvågningen. Den bruges til at overvåge politiske kolleger og fredelige borgere.

Peter Kofod:  Hvad er jeres tanker omkring det, Edward Snowden har gjort? Og anbefaler I folketingsmedlemmerne at stemme JA til forslaget om at give ham asyl i Danmark?

Alex Vanopslagh: Edward Snowden er en frihedskæmper. Det er modigt og forbilledligt, det han har gjort for offentligheden, friheden og demokratiet. Jeg skammer mig over, at intet vestligt land har turde give ham asyl endnu. Det er en demokratisk falliterklæring.

Hvis Folketinget stemmer nej, så er de med til at blåstemple statsligt magtmisbrug og tyrannisk overvågning. Det kunne være smukt at stemme ja og sende et signal om, at man tror på folkelig kontrol, gennemsigtighed og frihed.

Peter Kofod: Har Liberal Alliances Ungdom en holdning til, hvad vi som samfund bør gøre, hvis (når) det kan dokumenteres at danske efterretningstjenester har medvirket til NSA’s overvågning af almindelige danskeres kommunikation?

Alex Vanopslagh: Jeg håber, at politikerne har modet til at tage et større opgør med danske efterretningstjenester og overvågning i al almindelighed. Man kunne forestille sig, at man oprettede en forfatningsdomstol, som udelukkende beskæftigede sig med, at statens beføjelser skulle holdes i skak og at borgernes frihedsrettigheder — herunder retten til privatliv — konsekvent overholdes.

Peter Kofod: I USA er bevægelsen mod masseovervågning udpræget tværpolitisk; her har det man ofte kalder venstre– og højrefløjen slået pjalterne sammen på trods af (parti-)politiske forskelle, og har indledt et ret omfattende samarbejde. Herhjemme ser det ud til, at “venstrefløjen” står ret alene i deres modstand mod masseovervågning. Hvordan tror du det kan være? Og hvad kan vi gøre ved det?

Alex Vanopslagh: Jeg er ikke enig i, at det kun er venstrefløjen der er imod. Venstrefløjen er jo klassisk set for øgede magtbeføjelser til staten. De liberale derimod er til hver en tid imod statsligt magtmisbrug, overvågning af fredelige borgere og krænkelser af privatlivet.

Jeg tror, at de fleste politikere er imod overvågningen, men går alligevel stille med dørene, da det er usikkert, hvorvidt man har lyst til at ændre egen praksis på området. Danmark og det resterende Europa overvåger formentlig i samme omfang. Det vil være hykleri fra værste skuffe, hvis man for alvor gør modstand mod USA’s overvågning og samtidig selv samarbejder med USA om det.

Så man håber på, at Snowden og NSA er glemt om et år, mens man roligt kan forsætte overvågningen uden at skulle tage et opgør med USA og egen praksis.

Peter Kofod: Burde det ikke være en liberal mærkesag at være imod masseovervågning? Filosofisk set er det at betragte almindelige mennesker som mistænkte, uden at der foreligger noget der minder om individuel, begrundet mistanke, vel noget nær det fjerneste, man kan komme liberale principper?

Alex Vanopslagh: Det ER en liberal mærkesag. Og de liberale er de eneste, som konsekvent, konsistent og principfast kæmper for den personlige frihed og retten til privatliv på alle områder.

Derfor er det også ekstra ærgerligt, at et parti som Venstre, som har muligheden for at vise sig fra en mere liberal side, blankt afviser asyl til Snowden. Og det generer tilsyneladende ikke Venstres Ungdom.

Afslutningsvis: Jeg blander mig af princip ikke i højre/venstre diskussionen, men udover det, er jeg fuldstændig enig med Alex i nærmest alt, hvad han udtaler her.

Jeg håber, at Liberal Alliances Ungdoms principper og mod til at kaste sig ind i kampen mod masseovervågning, både vil få deres moderparti Liberal Alliance til at huske, hvor en rygrad sidder – og vil have en afsmittende effekt på fx Venstres Ungdom, hvis tavshed om NSA-skandalen er nøjagtig lige så tåkrummende pinlig som SFU’s.

Når du nu har læst det her, så klik dig ind og skriv under på at Danmark selvfølgelig skal tildele Edward Snowden asyl.

The following two tabs change content below.
Peter Kofod
Jeg prøver i øjeblikket at få skrevet min første bog færdig — og render rundt og holder foredrag om whistleblowere, overvågning, demokrati og medier.
Peter Kofod

Nyeste indlæg af Peter Kofod (se alle)

Har du noget at bidrage med?