Kære Se & Hør.
Af hjertet tak for at I har vist hvorfor ulovlig overvågning af (mere eller mindre) uskyldige borgere er en rigtig, rigtig skidt ide.

Jeg mener — i al beskedenhed — at jeg selv og mange andre - i det sidste lille års tid har gjort mit/vores til at tydeliggøre problemets omfang, men bøjer mig i støvet over jeres overlegent succesfulde tilgang til stofområdet.

Indtil nu, har responsen på NSA-afsløringerne (m.m.) fra danske medier, politikere og den ”sludrende klasse” jo mildest talt været… afdæmpet, og uden den store lyst til at tage overgrebene alvorligt – endsige undersøge tingene til bunds, holde de ansvarlige til regnskab eller gennemføre (stærkt tiltrængte) lovændringer.

Det har I nu med en snuptag lavet om på. Og jeres indfaldsvinkel er jo intet mindre end genial: I et land som Danmark, hvor det ”politisk” acceptable spektrum er så snævert, medierne så elendige og det offentlige debatniveau et par grader under mellemtrinnet i folkeskolen, er det jo KLART at noget så abstrakt som privatliv, frihedsrettigheder, industrispionage, politisk registrering af uskyldige borgere og sabotage af sikkerheden på internettet ikke har en chance for at overdøve rød/blå stue fnidder, Paradise Hotel og evigt tilbagevendende skræmme-kampagner om r̶u̶s̶s̶e̶r̶e̶,̶ ̶k̶o̶m̶m̶u̶n̶i̶s̶t̶e̶r̶,̶ ̶t̶e̶r̶r̶o̶r̶i̶s̶t̶e̶r̶,̶ ̶m̶u̶s̶l̶i̶m̶e̶r̶  russere.

Den eneste måde – og det er VIRKELIG godt set af jer, Se & Hør  – at trænge igennem med det vigtige budskab, er selvfølgelig at vise at overvågning ikke KUN er et problem, der vedrører pøblen, men også rammer de vigtige mennesker i samfundet. Politikerne, de ”kendte”, kongehuset. Og MANNER, hvor har I ramt plet.

Nu siger folk, der nærmest aldrig har gidet forholde sig til de sidste 9 måneders afsløringer, alle de rigtige ting, se bare her:

Jacob Engel-Schmidt (Venstre):

”Hvilke informationer bør offentlige og private myndigheder indsamle og lagre om samfundets borgere? Hvor lang tid skal teleoperatører eksempelvis gemme spor af private samtaler? Og skal offentlige myndigheder kun have en svag mistanke om lyssky aktiviteter, for at få adgang til disse data? Hvordan sikrer vi anonymitet på nettet? […] ” Som medlem af Folketinget abonnerer jeg stadig på Benjamin Franklins ord om, »At den der er villig til at opgive frihed for midlertidig sikkerhed, har hverken fortjent frihed eller sikkerhed«. […]Meget tyder på, at den systematiske dataovervågning er gået for vidt, og vi er nød[sic] til at genoverveje, hvordan vi sikrer privatlivets fred og den personlige retssikkerhed.” (Klumme i Politiken).

PRÆCIS Jacob! Bedre sent end aldrig.

Også Morten Helveg Petersen (Radikale) kan pludselig se nogle problemer i at datasikkerheden er ad helvede til:

“Jeg er helt rystet. Tanken om, at nogen har overvåget mine dankorttransaktioner…jeg ved næsten ikke, hvilke ord jeg skal bruge. Hvis det viser sig, at det forholder sig sådan, så vil jeg have politiet ind og efterforske sagen. […] Det er et blafrende brud på alle regler på området af mine rettigheder. Det er meget principielt i kølvandet på Snowden” (artikel i Politiken)

Sjovt du lige skulle nævne Edward Snowden, Morten. Dit eget parti (og næsten alle andre partier i folketinget) brugte hele fredagen på at opfinde undskyldninger for, hvorfor Danmark hverken skal tage hans afsløringer alvorligt, eller tilbyde ham beskyttelse mod USA’s ”retssystem”, hvor han ser frem til 30+ år i spjældet, for at have hjulpet alle os – og sådan nogle som dig – med bedre at kunne beskytte vores private data.

Venstres enormt seriøse Ellen Trane-Nørby, udviser rettidig omhu.. eller noget.. og kræver en tilbundsgående undersøgelse:

”Det er nogle meget alvorlige beskyldninger, der er kommet frem mod Se og Hør de seneste par dage om overvågning af kongelige og kendte og andre i Danmark. De konsekvenser, vi ser nu, understreger jo bare alvoren i sagen og behovet for at justitsministeren endevender alt.” (artikel i Jyllands Posten)

NO shit?

Frands Mortensen, medieprofessor på Aarhus Universitet mener også, at en sag som jeres, ikke kan ende med andet end alvorlige konsekvenser:

”Vi taler ikke kun om et presseetisk problem, men også om et overvågningsproblem. Der er tale om et meget systematisk brud på privatlivets fred. Hvordan det skal straffes, ved jeg ikke. Men det bliver ikke billigt, understreger Frands Mortensen.” (artikel fra dr.dk)

Spot on.

Og se bare, Se & Hør: Medierne, politikerne, meningsdannerne er helt i selvsving over denne her overvågning – og vi lever jo trods alt i et frit land, med retssikkerhed og lighed for loven, så når vi nu er kommet til bunds i hvad I helt nøjagtigt har foretaget jer mod et par afdankede kendisser, er det UMULIGT at forestille sig, at medier/politikere/meningsdannere gør noget som helst andet end, at vende blikket mod den LANGT mere omfattende overvågning af uskyldige mennesker, foretaget af NSA & Co (herunder vores egne efterretningstjenester).

aviser blive smækfyldt med artikler som:

“Hvis det viser sig, at S̶e̶ ̶&̶ ̶H̶ø̶r̶ NSA/danske efterretningstjenester systematisk har overvåget k̶e̶n̶d̶t̶e̶ ̶o̶g̶ ̶k̶o̶n̶g̶e̶l̶i̶g̶e̶ ̶p̶e̶r̶s̶o̶n̶e̶r̶  uskyldige borgere på denne måde, og at sådanne arbejdsmetoder har været sanktioneret af b̶l̶a̶d̶e̶t̶s̶ ̶j̶o̶u̶r̶n̶a̶l̶i̶s̶t̶i̶s̶k̶e̶ ̶l̶e̶d̶e̶l̶s̶e̶ højtstående politikere og embedsmænd, så er det også noget, der kan ramme implicerede c̶h̶e̶f̶r̶e̶d̶a̶k̶t̶ø̶r̶e̶r̶ chefer i tjenester og ministerier.

Det siger lektor i forvaltningsret og ekspert i persondataret Sten Bønsing fra Aarhus Universitet.

”Det er svært at give et endeligt bud. Men det er der temmelig meget, der taler for, at det også kan ramme den ansvarshavende c̶h̶e̶f̶r̶e̶d̶a̶k̶t̶ø̶r̶ overordnede. Det skyldes, at vi har en ret omfattende medvirkningslovgivning i Danmark, og det betyder, at man for de fleste straffelovsovertrædelser også kan straffes for medvirken til, at andre overtræder straffeloven, og det er der formentlig tale om her,” siger Sten Bønsing og tilføjer:

”Jeg kender ikke de eksakte arbejdsgange her, men i de fleste tilfælde er det vel sådan, at sådanne h̶i̶s̶t̶o̶r̶i̶e̶r̶ overvågninger godkendes af en c̶h̶e̶f̶r̶e̶d̶a̶k̶t̶ø̶r̶  sektions– /departementschef eller lignende.”” (minimalt manipuleret artikel fra Jyllands Posten)

Og jeres geni-streg stopper jo nok ikke her, Se & Hør.

Blandt konsekvenserne vil naturligvis også være, at det politiske Danmark i rekordfart afskaffer logningsbekendtgørelsen (især sessionslogningen er det glade vanvid), tilbyder Snowden ophold her til lands, indkalder til en grundig høring om omfanget af masseovervågningen, indleder retssager mod alle de ansvarlige og sidst men ikke mindst, skrinlægger planer om at sælge/forære vigtig dansk data-infrastruktur til udenlandske firmaer med mere eller mindre åbenlyse forbindelser til udenlandske efterretningstjenester.

Alt det skal I have kæmpe tak for Se & Hør.

Det er sgu godt gået.
Det var ikke sket uden jeres hjælp. 

The following two tabs change content below.
Peter Kofod
Jeg prøver i øjeblikket at få skrevet min første bog færdig — og render rundt og holder foredrag om whistleblowere, overvågning, demokrati og medier.
Peter Kofod

Nyeste indlæg af Peter Kofod (se alle)

Har du noget at bidrage med?