Som ung softwareudvikler er det efterhånden trættende, at læse de her indlæg af patentjurister, der prøver at forsvare en tankegang, som jeg ikke kender en eneste softwareudvikler, der rent faktisk i dag er tilhænger af.

Jeg ville så gerne have skrevet et langt indlæg om, hvordan det ikke giver nogen logisk mening, at noget ikke “alene udgør programmer for datamaskiner”, hvis det i praksis ikke kan implementeres på andre måder, end som et program på en datamaskine. Men det gider jeg ikke, for det er egentlig ikke de tekniske aspekter, det handler om.

Grunden til, at vi som udviklere ikke gider jeres softwarepatenter er, at man som udvikler i dag har det privilegium, at stå på skuldrene af giganter. Sagt på en anden måde, så udgør langt det største arbejde i softwareudvikling i dag, i at binde komponenter, som andre har udviklet, sammen på nye, innovative måder. I praksis ses det især med de enorme mængder fri viden vi har tilgængelig, fx i form af Open Source software, der er frit tilgængeligt at modificere og bruge (DenFri bruger fx Open Source CMS’et WordPress, red.).

Det ville svare lidt til, hvis håndværkere frit og åbent diskuterer som branche, hvilke materialer og værktøjer, der er de bedste og arbejder sammen om, hvilke af disse man bruger — men derefter konkurrerer på rent faktisk at bygge de bedste huse, ud fra disse valg. For i softwarebranchen er der masser af huse at bygge.

I praksis betyder det, at softwarebranchen som helhed bevæger sig markant hurtigere, end hvis alt nyt der blev opfundet, var lukket af for videreudvikling de næste 20 år. Det er ganske enkelt ikke realistisk, at en enkelt, håbefuld, 17-årig softwareudvikler, der arbejder på et nyt, banebrydende projekt, har tiden eller pengene til at undersøge, om der nu eksisterer patenter på de hundredevis af metoder og komponenter, han vil benytte sig af. Ej heller, at han har råd til at betale dyre licenser til samme. Mange af de amerikanske softwarefirmaer, som du nævner, er netop startet på denne måde og flere af dem, fx Twitter og Google, kæmper endda indædt IMOD softwarepatenter i dag.

Spørgsmålet er derfor, hvorfor vi kunstigt skal begrænse den måske mest innovative og hastigt udviklende branche, der allerede kører forrygende? Hvorfor skal vi omlægge en branche, der for alvor er mulighedernes land, for den der har de gode idéer, men ikke så mange ressourcer? Hvorfor skal vi softwareudviklere pludselig til at bruge tid i retssale, når vi ingen interesse har i det og egentlig bare gerne vil udvikle nye ting sammen? Tak, men nej tak, til udvidelsen af noget, der rettere burde afskaffes.

Koncepter som Open Source og frie licenser har uden tvivl været en fantastisk revolution for softwareindustrien, fordi de i allerhøjeste grad giver den lille softwareudvikler med den gode idé mulighed for at føre den ud i livet og høste fortjenesten. Til gengæld har samme koncepter uden tvivl været en katastrofe for den juridiske branche, da denne egentlig ikke længere er nødvendig i en verden, hvor patenter i bedste fald betragtes som en hæmsko og i værste fald som dyb arrogance. Og derfor virker det mest som om, at det er her skoen trykker, i debatten om softwarepatenter.

Beklager den skarpe tone, men det er trættende, at vi konstant skal have at vide, hvordan vi har de helt forkerte holdninger, når det reelt er os softwareudviklere — og ikke jer jurister — der skaber produkterne og værdien.

Gæsteindlægget er skrevet af Alex Langberg og er en del af Den­Fris tema: Patent­dom­sto­len.

The following two tabs change content below.
Gæsteindlæg

Gæsteindlæg

Skriv til os på denfri@denfri.dk hvis du gerne vil prøve dig frem her eller har tek­ster af sam­funds­re­le­vant karak­ter, som du gerne vil have ud til et større publikum.

Har du noget at bidrage med?