I disse dage, i 1977, eksploderede den første Star Wars film på lærrederne i biograferne i USA. Og siden da, har verden kun kendt én sort kappebærende super-über-skurk: Darth Vader.

Vaders outfit startede i pre-produktionen med tegninger af Ralph McQuarrie, en konceptkunstner, der tidligere havde arbejdet for Boeing, og var sandsynligvis baseret på den maskerede beduinkriger, der kan ses i David Leans episke drama Lawrence of Arabia.

Fra David Leans Lawrence of Arabia (1962)

Fra David Leans Lawrence of Arabia (1962)

Stadig, mens det var på tegnebordet, blev den britiske kostumedesigner John Mollo hentet ind for at kreere George Lucas’ skumle slyngel – nu med respiratormaske og hjelm (lige dele samurai og fedayeen), samt kappe og sort læderjakkesæt.

Darth Vader med Prinsesse Leia, fra Star Wars: A New Hope (1977)

Darth Vader med Prinsesse Leia, fra Star Wars: A New Hope (1977)

Dette bærer en vis lighed med outfittet båret af hovedrollen i den britiske sci-fi B-film Devil Girl from Mars fra 1954, og et andet båret af en endnu tidligere skurk, ‘The Lightning’, fra førkrigstidens luftfart serie The Fighting Devil Dogs.

Fra David MacDonalds Devil Girl from Mars (1954)

Fra David MacDonalds Devil Girl from Mars (1954)

 

Fra serien The Fighting Devil Dogs (1938)

Fra serien The Fighting Devil Dogs (1938)

Da Darth Vader kostumet var klar til at blive realiseret og der skulle optages i Elstree Studios nær London i 1976, henvendte Mollo sig til den britiske læderjakke fabrikant Lewis Leathers, som var kendte for deres motorcykeljakker.

Et karakteristisk træk ved Lewis Leathers jakker var netop de buede ærmer (et karakteristisk træk fra deres kapsejladsdragter siden 1950’erne), og netop de lineære syninger på den todelte læderdragt var tydelige i den endelige film – og er stadig både genkendelige og karakteristiske i dag.

John Mollo vandt en Oscar for bedste kostume design for sit arbejde med Star Wars og den ikoniske læderbeklædte figur af Darth Vader lever videre, som en af de mest genkendelige og varige visioner om den endegyldige trussel og ondskab skabt på film.

Gæsteindlægget er skrevet af Carsten Haugaard.

The following two tabs change content below.
Gæsteindlæg

Gæsteindlæg

Skriv til os på denfri@denfri.dk hvis du gerne vil prøve dig frem her eller har tek­ster af sam­funds­re­le­vant karak­ter, som du gerne vil have ud til et større publikum.

Har du noget at bidrage med?