Som enkelte læsere måske bemærkede, havde NSA-whistlebloweren Edward Snowden et statement i Berlingske Tidende, mandag d. 5. maj. Vi havde forventet at det ville give genlyd i medierne herhjemme.. men jeg må helt ærligt indrømme, at det blev noget vildere end jeg havde forestillet mig. På den gode måde altså. En (meget ukomplet) liste over mediedækningen findes her.

Anledningen var dels, at lovforslaget (B69) om at tildele Snowden asyl havde været behandlet i Folketinget og dels, at Se & Hør skandalen (som egentlig burde kaldes NETS/IBM/skod-sikkerheds skandalen) for alvor havde fået overvågning/datasikkerhed på dagsordenen i andedammen. Her er lidt kommentarer til begge punkter, efterfulgt af et ønske om, at DU bruger 10 minutter af din tid på at (forsøge at) gøre en lille forskel.

Lovforslaget

For flere måneder siden fremsatte Uffe Elbæk (Alternativet) og Enhedslisten lovforslag B69, som i al sin enkelthed pålagde regeringen at tildele Edward Snowden ophold i Danmark, så han ikke længere behøver sidde i Putins Rusland. Hvis vi levede i et seriøst land, ville behandlingen af forslaget have været en formsag, hvor alle partier på tværs af Rød– og Blå Stue var enige om, at man som selvstændig, demokratisk retsstat, naturligvis skal beskytte whistleblowere – uanset nationalitet – som risikerer liv og frihed for at afsløre massive overgreb mod vores frihedsrettigheder, privatliv, datasikkerhed etc.

Men vi lever jo desværre ikke i et seriøst land. Under førstebehandlingen af lovforslaget var det kun Enhedslisten og Uffe Elbæk selv der tilkendegav at de ville stemme ja til lovslaget. Resten af partierne i vores lille land, gik en efter en på talerstolen og slog knuder på sig selv, for at få det til at lyde som de ikke havde efterladt deres idealer i nærmeste rendesten. Ikke overraskende – men tåkrummende, lammehale-dikkende pinligt  for de af os, som i hvert fald ved festlige lejligheder synes at alt det der højtidelige snak om demokrati, frihed, rettigheder lyder kønt.

Det var oplagt at Socialdemokratiet og Venstre ville stemme imod: man kommer ikke i nærheden af statsministerposten i Danmark uden at aflægge troskabsed til den amerikanske sikkerhedsstat. De seneste par regeringer har opgivet enhver forestilling om, at Danmark kan føre en selvstændig politik – og lur mig om ikke et par ministre i hvert fald siden 9/11 selv har sat deres kragetæer på nogle af de aftaler mellem danske og udenlandske ”sikkerheds”-tjenester, som har afskaffet privatliv i Danmark? Man kan jo håbe på, at disse underskrifter en dag vil se dagens lys.

Men at SF, De Radikale og Liberal Alliance også vil stemme imod lovforslaget; det hører til i den afdeling som giver følgagtigt kujoneri et dårligt ry.

Det samme SF, som i sin tid fremlagde forslag om bedre beskyttelse af whistleblowere; som bakkede op om Frank Grevil og som profilerer sig på at have en kritisk holdning til USA.

Dét Radikale Venstre som lader som om, de går op i frihedsrettigheder, retssikkerhed og asyl (Vi Tror. Også på hykleri ).

Dét Liberal Alliance som gerne vil give indtryk af, at ”liberal” betyder andet og mere end en liberal holdning til hvorvidt banker skal kunne lade være med at bidrage til fælleskabet. Well, det er vel godt at få afstemt sine forventninger til mængden af rygrad i dansk politik .

Bonus-info 1: Langt hovedparten af SF’s lokalformænd går helhjertet ind for lovslaget (ja, jeg har spurgt en række af dem. Mange skrev under på underskriftsindsamlingen om samme emne) – det samme gør (gjorde?) SF’s folketingsmedlem Karsten Hønge. Flere ledende SF’ere har skrevet til mig, at de er DYBT frustrerede over partiledelsens manglende respekt for medlemmerne. Jeg håber vælgernes hukommelse ikke svigter.

Bonus-info 2: Liberal Alliance er (har været?) enormt splittet på området – deres egen ungdomsorganisation bakkede op om at give Snowden ophold her. Den forkerte side vandt desværre. Jeg håber vælgernes hukommelse ikke svigter.

Se & Hør

Som jeg tidligere har nævnt, var Se & Hør-skandalen åbenbart dét der skulle til for, at medier og politikere begyndte at tage den mistankefri overvågning seriøst. Det siger en hel masse (ikke særligt pænt) om vores politikere, at mens der efter 10 måneders uafbrudte NSA-afsløringer der helt tydeligt implicerer Danmark – mere end 3 måneder efter at det helt specifikt blev afsløret, at USA (garanteret med dansk hjælp) benyttede spionage til at spolere klimaforhandlingerne ved COP15 topmødet i Købehavn – ikke er sket en skid, så tog det ikke vores kære, seriøse justitsminister mere end 3 DAGE at finde ud af at hun skulle gå ind i sagen om Se & Hørs til sammenligning minimale overvågning:

Viser det sig, at der er brug for ny lovgivning, stærkere tilsyn, skrappere krav eller noget helt fjerde, skal der ikke herske tvivl om, at jeg er klar”

Hold. Nu. Kæft!

Ligeledes brugte jeg de par dage i løvens hule på at høre på den ene efter den anden journalist fra store danske medier, ævle løs om at det er ”svært at finde en vinkel på NSA-skandalen, som gør den konkret”.. Really? 

Selvom Edward Snowden har frigivet et BJERG af dokumentation? Og selvom tidligere whistleblowere som Bill Binney, Ed Loomis, Diane Roark, J. Kirk Wiebe, Mark Klein og Thomas Drake i ÅREVIS er stået frem, og har sagt det samme som Snowden? De samme medier havde ingen problemer med at gøre Iraks ikke-eksisterende masseødelæggelsesvåben så konkrete, at den daværende regering kunne slippe af sted med at lyve Danmark med i den ulovlige invasion – og ikke siden er blevet stillet til regnskab for det.

Men okay, så lad mig gøre det konkret: De sidste par danske regeringer har ydet og yder aktiv bistand til, at udenlandske efterretningstjenester spionerer mod danskere på dansk jord. Det er – uanset hvad juristerne i diverse ministerier hitter på af spidsfindigheder og nødløgne – i strid med grundloven. De ansvarlige hører hjemme i spjældet, uanset hvad der så end sker med Henrik Qvortrup.

Men standard-svaret fra politisk side lyder konstant: ”Vi har ikke grund til at antage at yada yada yada”.

Ingen siger det ”bedre” end Trine Bramsen:

Bramsen  vs Kofod. Screenshot fra TV2, tilsendt af en "anonym" NGO-medarbejder

Bramsen vs Kofod.
Screenshot fra TV2, tilsendt af en “anonym” NGO-medarbejder

Hvortil standardsvaret fra journalister burde være ca. det samme som mit svar til hende var herover (gerne høfligere for min skyld, bare det bliver gjort klart, at de ikke gider den slags bullshit).

Hvad så nu?

For det første

Edward Snowden får ikke ophold i Danmark – vi er alt for langt oppe i bagdelen på USA, Lars Løkke synes ikke, der er nok penge i det for ham selv, og Helle Thorning har vel et topjob i EU at tænke på. Alligevel håber jeg, at rigtig mange vil hoppe ind på denne underskriftsindsamling og gi’ opbakning til lovforslaget. Vi ca. 3.200 der har skrevet under, kunne sagtens bruge selskab. Det tager et minut, og symbolik er ikke uvigtigt.

For det andet — og endnu vigtigere

Under debatten i Folketinget, lykkedes det Nikolaj Villumsen (Enhedslisten) og Uffe Elbæk (Alternativet) at få ordførerne fra SAMTLIGE partier (minus De Konservatives Tom Benhke, som tilsyneladende tog fejl af Folketingets talerstol og et eller andet bizart rollespil fra politiskolen) til at indrømme, at Snowdens afsløringer har været af væsentlig offentlig interesse.

Det må de jo oprigtigt mene, for det er jo ikke pænt at lyve i folketingssalen, så det må være en SMAL sag at få samtlige partier (muligvis minus De Konservative, som sikkert skal noget virkeligt underligt den dag) til at bakke op om, at vi naturligvis må have nedsat en kommission til hurtigt at kulegrave, hvad pokker der egentlig foregår her til lands mht. NSA, Forsvarets Efterretningstjeneste osv. Altså… En rigtig en af slagsen, med tænder, muskler og magt til at indkalde folk til at afgive forklaring under ed – og som noget helt naturligt, selvfølgelig vil indhente vidneudsagn fra Edward Snowden (jeg hooker dem gerne op med ham).

Her er kontaktoplysninger til samtlige folketingsmedlemmer - skriv, ring, mail (send gerne cc: til folketing@peterkofod.dk) og fortæl dem i bestemte vendinger, at du forventer at de får sat en tilbundsgående undersøgelse i gang. Nu. Uden udenomssnak og dumme undskyldninger.

Gør det personligt. Der er snart valg. JEG vil i hvert fald IKKE stemme på en MF’er der ikke aktivt kæmper for det her.. Vil du?

Og her er en liste over danske folketingsmedlemmer på Twitter — lad dem høre - ofte. Brug gerne hashtagget: #NSAdk.

Nok er nok. Især når det er pis det handler om .
Og det her er sgu noget pis.

The following two tabs change content below.
Peter Kofod
Jeg prøver i øjeblikket at få skrevet min første bog færdig — og render rundt og holder foredrag om whistleblowere, overvågning, demokrati og medier.
Peter Kofod

Nyeste indlæg af Peter Kofod (se alle)

Har du noget at bidrage med?