Den amerikanske CIA-agent John Kiriakou var den første, der åbent stod frem og fortalte, at CIA benyttede tortur mod terrormistænkte i USA’s hemmelige fængsler i den såkaldte krig mod terror. I dag afsoner han en fængselsdom på 30 måneder, hans kone er blevet fyret fra CIA, og han skylder en million dollars til sine advokater. AMNESTY har skrevet til John Kiriakou i fængslet i Loretto og fået svar på 20 spørgsmål om tortur.

I den næste udgave af AMNESTYs medlemsblad er der et ”Tema om tortur” hvor du udover interviewet herunder (s. 14–18) også kan læse en række andre artikler og faktabokse om emnet. Mens du læser interviewet, så husk lige at vi herhjemme i andedammen har vores egen tortur-whistleblower: Anders Kærgaard, som har dokumenteret dansk medansvar for– og efterfølgende cover-up af tortur mod uskyldige irakiske civile.

Tortur er en forbrydelse — og når den finder sted i en militær kontekst, er det en krigsforbrydelse, som vi under internationale konventioner er forpligtet til at retsforfølge, men alligvel er ingen er blevet straffet i denne sag, (borset fra altså Anders selv, som afslørede det). Præcis ligesom i John Kiriakous tilfælde. Husk det, når politikerne holder Grundlovstale.

Breve fra fængslet

AMNESTY: Du skriver i et af dine åbne breve fra Loretto, at du i virkeligheden bliver straffet for at afsløre CIA’s ulovlige torturprogram og for at fortælle offentligheden, at brugen af tortur var officiel amerikansk politik. Hvad får dig til at tro det?

John Kiriakou: ”Jeg er overbevist om, at jeg blev retsforfulgt, fordi jeg blæste i fløjten om tortur. I december 2007 stillede jeg op til interview i tv for at fortælle, at i modsætning til Det Hvide Hus’ benægtelser, så benyttede CIA tortur mod fanger over hele verden. CIA og FBI indledte øjeblikkeligt en undersøgelse af mig. En undersøgelse, der varede, indtil jeg blev arresteret fire år senere. Men mine afsløringer var ikke ulovlige, så CIA og FBI arbejdede for at finde andre anklager, der kunne få mig dømt, herunder tre forhold om spionage for at tale med medierne om tortur, et forhold om at afsløre identiteten på en CIA-officer, og et forhold om at afgive falsk forklaring. Alle anklagerne om spionage samt den falske forklaring blev frafaldet. Jeg erklærede mig skyldig i at bekræfte navnet på en tidligere CIA-kollega til en journalist, selv om navnet aldrig blev offentliggjort. Jeg blev idømt 30 måneders fængsel”.

AMNESTY: Er det korrekt, at ingen nogensinde er stillet til ansvar for at opfinde, etablere eller udføre det hemmelige amerikanske torturprogram – bortset fra whistleblowers som dig?

John Kiriakou: ”Ingen er nogensinde stillet til ansvar for det hemmelige amerikanske torturprogram: Ikke torturbødlerne. Ikke de mennesker, der indførte torturmetoderne. Ikke dem, der designede metoderne. Ikke dem, der godkendte torturen. Ikke dem, der destruerede beviserne for tortur. Og ikke de jurister, der retfærdiggjorde torturen. Jeg er den eneste, der er anklaget og dømt”.

Mere tid til børnene

AMNESTY: Hvornår nåede du frem til erkendelse om, at du havde pligt til at informere offentligheden om de såkaldte udvidede forhørsmetoder – herunder waterboarding – i den amerikanske krig mod terror?

John Kiriakou: ”Jeg kom langsomt frem til den erkendelse, at jeg var nødt til at fortælle det til offentligheden. Jeg traf den endelige beslutning, da Det Hvide Hus først benægtede eksistensen af et torturprogram, og medierne dagen efter afslørede, at CIA havde slettet de videobånd, der viste CIA-officerer torturere fanger”.

AMNESTY: Hvorfor forlod du CIA?

John Kiriakou: ”Jeg forlod CIA i 2004 for at tilbringe mere tid med mine børn fra første ægteskab. De var små på det tidspunkt, og de havde mere brug for deres far, end CIA havde brug for, at jeg rejste udenlands igen”.

AMNESTY: Kan tortur nogensinde retfærdiggøres i din optik?

John Kiriakou: ”Tortur kan aldrig retfærdiggøres under nogen omstændigheder. I min bog The Reluctant Spy skrev jeg: ’Selv hvis tortur virker, kan det ikke tolereres – hverken i én sag, i tusind sager eller i en million sager. Hvis vi anvender virkningsfuldhed som målestok for brugen af afskyelige handlinger, så bliver alle mulige unævnelige kriminelle handlinger på en måde acceptable”.

Tortur giver falske ledetråde

AMNESTY: Har brugen af tortur i krigen mod terror op-nået noget, som CIA-agenternes traditionelle og lovlige arbejdsmetoder ikke kan?

John Kiriakou: ”Den amerikanske regering kan ikke fremvise nogen resultater af brugen af tortur. De eneste gode informationer, vi fik fra terrormistænkte, kom frem ved hjælp af traditionelle afhøringsteknikker. I bedste fald gav brugen af tortur os falske informationer og ledetråde, som underminerede resultaterne af vores lovlige metoder”.

AMNESTY: I løbet af foråret har den fremtrædende amerikanske senator Diane Feinstein kæmpet med CIA for at få offentliggjort en omfattende rapport om USA’s hemmelige fangeprogrammer og brugen af tortur. Er du overrasket over hendes beskyldninger om, at hendes egne ansatte har været udsat for overvågning og chikane af CIA i den proces?

John Kiriakou: ”Senator Diane Feinstein er en af CIA’s stærkeste støtter på Capitol Hill (Senatet, red.). Når hun beskylder CIA for kriminelle handlinger mod sine egne ansatte og mod Senate Select Committee on Intelligence, som har skrevet rapporten, vidner det for mig om, at hun er stensikker på, at disse forbrydelser har fundet sted. Men lad mig tilføje, at denne skandale ikke handler om, at CIA har spione– ret mod Senatet. Den handler derimod om, at CIA forsøger at skjule hemmelighederne om torturprogrammet”.

AMNESTY: Tror du nogensinde, at rapporten vil blive offentliggjort i sin fulde form, og hvilke konklusioner kan vi forvente?

John Kiriakou: ”Jeg regner med, at i det mindste dele af rapporten vil blive offentliggjort, og jeg forventer, at det vil dokumentere torturprogrammets totale fallit”.

Guantánamo – en national skam

AMNESTY: Hvad er din holdning til Guantánamo, hvor USA har tilbageholdt fanger i mere end et årti uden sigtelse?

John Kiriakou: ”Hele konceptet med Guantánamo – et fængsel, hvor folk bliver tilbageholdt på ubestemt tid uden sigtelse – er i fuldstændig modstrid med den amerikanske forfatning og det amerikanske livssyn. Det er noget, vi som amerikanerne skal skamme os over, og som aldrig skulle have været etableret”.

AMNESTY: Hvad har Guantánamo gjort for USA’s omdømme siden 2002?

John Kiriakou: ”Guantánamo har gjort stor skade på USA. For det første er det en national skam. Det er umuligt at retfærdiggøre over for vores venner og allierede. Det tjener som et symbol til at samle fjender imod os. Samtidig skaber det en forråelse af fangerne, så selv de fanger, som intet har haft at gøre med terrorisme eller al-Qaeda, bliver mere tilbøjelige til at gribe til våben mod USA”.

AMNESTY: Du har skrevet et støttebrev til Edward Snowden, hvor du opfordrer ham til ikke at samarbejde med FBI og i stedet rejse til Island. Hvorfor? Og hvad er hans chancer, hvis han møder op i retten i USA?

John Kiriakou: ”Jeg er fuldstændig overbevist om, at det vil være umuligt for Edward Snowden at få en fair retssag i USA. Han er allerede blevet dæmoniseret af pressen og af politikerne i en grad, så retfærdighed for ham er udelukket. FBI vil forsøge at få ham impliceret i en forbrydelse, og de vil forsøge at lokke ham til at indrømme dårlige hensigter. Jeg frygter, at han vil tilbringe resten af sit liv bag tremmer, hvis han vender tilbage til USA”.

AMNESTY: Hvilke personlige overvejelser gjorde du dig, inden du blev whistleblower?

John Kiriakou: ”Tåbeligt nok gjorde jeg mig ikke nogen overvejelser om min personlige situation, før jeg blæste i fløjten. Det har gjort min families liv umådeligt vanskeligt. Det eneste, jeg havde i sinde på daværende tidspunkt, var at fortælle sandheden”.

Ekstrem fjendtlighed

AMNESTY: Hvordan vil du beskrive reaktionen fra CIA og andre myndigheder, efter at du afslørede waterboarding af den terrormistænkte Abu Zubaydah?

John Kiriakou: ”Reaktionen fra CIA som institution har været præget af en ekstrem fjendtlighed. I korrespondancen mellem CIA og Justitsministeriet i min sag kan man se, at CIA krævede, at jeg blev anklaget for spionage. Justitsministeriet svarede: ’Men han har ikke begået spionage’. CIA responderede: ’Bare anklag ham alligevel’. Men når det er sagt, så har opbakningen fra de enkelte CIA-agenter været fantastisk. Over 50 har skrevet støttebreve til mig, og dusinvis har skrevet til præsidenten og justitsministeriet på mine vegne. Og mange arbejder nu for at få mig løsladt”.

AMNESTY: Har du oplevet hævnakter?

John Kiriakou: ”Min kone blev fyret af CIA efter en ekstraordinær 15 år lang karriere, alene fordi hun er gift med mig”.

AMNESTY: Hvordan har det påvirket dit liv?

John Kiriakou: ”Denne oplevelse har vendt mit liv på hovedet. Min kone og jeg mistede begge vores job og vores hjem. Jeg mistede min frihed. Jeg skylder mine advokater næsten en million dollars. Mangeårige venner er holdt op med at snakke med mig. Jeg har mistet retten til at stemme. Og resten af livet vil jeg være en forbryder, en kriminel”.

Fortæl sandheden

AMNESTYDu har skrevet i Los Angeles Times, at hvis retten skulle ske fyldest, så skulle den tidligere CIA-direktør Leon Panetta tiltales under spionagelovgivningen, fordi han har videregivet fortrolig information til Mark Boal, som skrev manuskript til filmen ’Zero Dark Thirty’ om jagten på Osama bin Laden. Er alle amerikanere ikke lige for loven?

John Kiriakou: ”Alle amerikanere er som udgangspunkt lige for loven. Men sådan er virkeligheden imidlertid ikke. Hvis du er en af de øverstbefalende, eller hvis du er ven med præsidenten, kan du gøre, hvad du har lyst til”.

AMNESTY: I en ideel verden – hvordan skal USA og præsident Obama gøre fejlen god igen efter brugen af tortur og leve op til forpligtelserne i FN’s torturkonvention, som pålægger landene at undersøge alle anklager om tortur og stille de ansvarlige til regnskab?

John Kiriakou: ”Den eneste måde, USA kan genetablere verdens respekt i spørgsmålet om tortur er: 1) Indrøm, at det skete 2) Lov, at det ikke sker igen 3) Retsforfølg dem, der spillede en rolle i torturen 4) Undskyld for at have tortureret mennesker 5) Luk Guantánamo”.

AMNESTY: Skal tidligere præsident George W. Bush anklages for tortur?

John Kiriakou: ”I mine øjne skal enhver fra George W. Bush og ned til den lavest rangerende torturbøddel anklages og svare for sig i retten”.

AMNESTY: Hvad er dit råd til fremtidige whistleblowere?

John Kiriakou: ”Jeg vil anbefale fremtidige whistleblowere at følge deres hjerte, fortælle sandheden og gøre det rigtige. Men begå ikke den samme fejltagelse som mig: Kontakt en advokat, inden du blæser i fløjten”.

AMNESTY: Fortryder du noget?

John Kiriakou: ”Hvor skørt det end kan lyde, så fortryder jeg ingenting. Nogen var nødt til at sige ’nok er nok, det her er forkert, det må stoppe’. Jeg er stolt over, at det var mig. Denne sag er meget større end John Kiriakou. Hele verden holdt øje med os, og vi skal stå til ansvar for verdenssamfundet, folkeretten og internationale traktater. Min familie og mine sande venner er stærke støtter for mig. Jeg har modtaget over 4.000 støttebreve fra hele verden, og jeg har gode muligheder for at skrive og fortælle om mine oplevelser, når jeg kommer ud af fængslet. Jeg er ked af, at de eneste organisationer, der støtter mig, er fredsgrupper, og at jeg ikke har fået opbakning fra hverken Amnesty International eller American Civil Liberties Union (ACLU). Men det går nok. Jeg har snart udstået min straf, så jeg kan begynde et nyt liv”.

(Amnesty har opgraderet arbejdet for whistleblowers, siden John Kiriakou trådte frem)

SKRIV TIL JOHN KIRIAKOU

Den 25. januar 2013 begyndte John Kiriakou at afsone sin 30 måneders fængselsdom i et fængsel i Loretto, Pennsylvania. Læs mere om John Kiriakou og støt hans sag på www.defendjohnk.com eller skriv et brev til ham i fængslet på denne adresse:

John Kiriakou #79637–083
Federal Correctional Institution
P.O. Box 1000 Loretto,
PA 15940–1000 United States of America

 

The following two tabs change content below.
Peter Kofod
Jeg prøver i øjeblikket at få skrevet min første bog færdig — og render rundt og holder foredrag om whistleblowere, overvågning, demokrati og medier.
Peter Kofod

Nyeste indlæg af Peter Kofod (se alle)

Har du noget at bidrage med?