Nu har jeg set over halvdelen af 1864 og føler mig dermed kvalificeret til at anmelde serien. Here goes i vilkårlig rækkefølge.

”De døde knepper ikke” er fandeme poesi, og jeg agter at få det tatoveret over lænden i en nær fremtid.

Jeg kunne bedre lide Bent Mejding i Matador.

Man kan tydeligt se, at Ole Bornedal arbejder ud fra amerikansk forbillede. Især den del af serien, hvor al sex, men især sex uden for ægteskabet, er ondt og klamt og øjeblikkeligt besvangrende. Og hvis de involverede tillader sig at nyde det, skal de den ondenlyneme straffes bagefter. Hele serien. Straf Laust! Flere tæsk, mere iskoldt vand, flere grådkvalte eder. Skam dig, Laust. Kan du mærke det? Skammen? Det er straffen for fisse, Laust. 

Dermed ikke sagt, at jeg ikke finder det betænkeligt, at Laust uden videre knalder den underskønne Inge, når nu hun virker lettere mentalt mindrebemidlet i forhold til den virkelighed, hun navigerer rundt i.

Symbiosen mellem sex og skam er nok også det tætteste, Ole kommer på historisk akkuratesse i denne serie. Som Alex Ahrendtsen har været så venlig at påpege, begyndte dansken ikke at nøgenbade og kneppe køer før langt oppe i tyverne.

Pilou Asbæks karakter er én til én Elkanah Bent fra Nord & Syd (tak, Peter) og jeg kunne bedre lide Elkanah Bent:

”Er I danske eller er I døde?” kan vi bare lade stå et øjeblik. Ole, hvis det dér film går i vasken (måske/måske ikke mere aktuelt end nogensinde) så spår jeg dig en glimrende karriere som taleskriver for Danskernes Parti.

Stærkt af Ole at tysken er ond, deform og udstyret med store dødningehovedhatte, der gør dem lette at identificere i en eventuel first person shooter-adaption af serien. Historisk korrekt? Måske. Who gives a shit, i øvrigt.

Officerer er onde, fodsoldater er dumme og uskyldige, politikere er korrupte og magtliderlige. Jeg kan godt lide, når genrekonventionerne for historisk (krigs)drama bliver overholdt til ug. Point for dét, Ole.

Hold nu kæft, Inge.

Den Ole Thestrup-agtige Hagridfigur gør sig bedre som cokesniffende kussetyv i DR’s langt overlegne torsdagserie, Bankerot. Bankerot udmærker sig også ved at være frivilligt morsom.

De flotte kostumer fortjener bedre.

”Kende” som eufemisme for knep fortjener et comeback i det danske sprog. Suspekt, tager I den?

Dinesen og Søren Malling fortjener en spin-off serie. Men de er voksne og kompetente og tynget af verden, og derfor må de nødvendigvis dø i næste afsnit, således at vores unge helte kan træde i karakter og skabe deres egen skæbne og lægge drengen i graven og lade manden leve osv. osv.

Jeg håber virkelig, Søren Malling når at flå Lausts hjerte ud gennem brystet på ham inden da. Stærkt twist.

Måske er jeg for hård ved Inge. Det er jo ikke hendes skyld, at hun taler som Hermione og tænker som Evelyn.

Undskyld, Ole, men jeg har også set Pearl Harbor.

Hvornår kommer den dystre dubstep-fortolkning af ”Dengang jeg drog afsted”? 

Gad vide, hvad skuespillerne tænker lige nu? Mon de har det ligesom dengang, jeg fandt min mors videooptagelse af den blokfløjtekoncert, jeg medvirkede i som 11-årig, og som jeg indtil netop dét øjeblik endnu huskede som en bragende succes og et skelsættende moment i min korte karriere som fløjtenist?

Nå, Dinesen er åbenbart på alder med min lillesøster. Hårdt liv, makker.

Nutidsrammen er, hvad den er. Hash er ondt, piger med piercinger har ondt i hjertet og sutter pik for penge. Can confirm.

Blod og sne er pænt sammen. Volden er pæn. Mere vold, Ole, du gør det skide godt. Er Kim Bodnia egentlig med? Åh, please, opfyld dét ene af mine ønsker, Ole, så vil jeg aldrig igen sige et kvæk om din film, andet end ”jatak” og ”mere, mere, kunne jeg få lidt mere, gode herre?”

Subtilitet er for tabere. Vi lagde den i graven sammen med tvetydigheden, ironien og smagsdommerne. Det er fandeme vores egen skyld, det her.

Så meget værre end Borgen er den altså heller ikke.

Jeg giver 1864 A+ for effort, et 7-tal på den nye skala for udførelse, og et stort fedt 13-tal for kollektiv onani på Twitter every Sunday on the hour. Danmark til Ejderen.

The following two tabs change content below.
Mikka Tecza
Mikka er forhenværende clickbait-redaktør og social-proptrækker på DenFri.

Har du noget at bidrage med?