2014 var et sprogligt begivenhedsrigt år. Ifølge P1’s Sproglaboratoriet løb “MobilePay” med titlen som årets ord, flankeret af “spornoseksuel” (årets nye ord), “søstjernemel” (årets skønne ord), “bum” (årets øv-ord), “shabab”/“shababe” (årets ghettodanske ord) og “på den lange bane” (årets vending). Alle gode valg; frække, rammende og med den rette portion af swung og zeitgeist.

Kigger man tilbage på årets begivenheder er der dog rig mulighed for at spæde lidt til kåringen. 2014 var nemlig et aldeles sprogligt overbevisende år. Det blev året hvor man kunne booke en billet til Syrien for at blive ISIS-brud, hvor det pludseligt blev normalt at sige selfiestick, dronekaptajn, nøgenyogainstruktør, bagedyststjerne, skægtransplantation eller ebolahjem, og hvor Putin indførte et nyt økonomisk powerkneb ved at regulere vodkakursen.

Flæskefadæser og skunkvietnamesere

Det var året hvor Helle Thorning-Schmidt kastede adskillige ministre igennem rokaderouletten, hvor vi blev tvunget igennem Dan Jørgensens flæskefadæse og hvor journalister uden at løfte et øjenbryn begyndte at henvise til samvittighedskaffe, khatmafiaen, skunkvietnamesere og ministertweets.

Vi fik en gramsecyklist, et orkesteroprør, en grandprixtransvestit, en chilikunstner og var vidner til en altødelæggende Kählerkatastrofe. Vi gjorde bekendtskab med en champagnesvindler, en ponymorder, en mediestøttekrejler og fik en kort overgang alle kometkuller. Der var bøfhusbeef, kalotkonflikt, dagpengedramatik og kuglestøderkritik, og minsandten om man ikke pludselig også kunne være tyndfed og lørdagsklam i det lille DONG-diktatur vi kalder Danmark.

Twerkingtøser og girafmoralister

Danskernes DNA ændrede sig også i årets løb. Store dele af den yngre befolkning blev lagt for hipsterhad og måtte finde nye måder at skille sig ud på, hvilket førte til en ny strømning af likeliderlige, followerfikserede crossfitkrigere, ‘pagneprinser og twerkingtøser.

Altimens fik de hashtaghorende Tinderprinsesser tilsendt spandevis af snapbanditter af liderlige instagramsere, og quinoakonerne, girafmoralisterne, Facebookfeministerne og palæoprædikanterne sloges med Dybbøldebattørerne og vækstonanisterne om titlen som kongerigest mest irriterende befolkningsgruppe.

Alt i alt et godt år for det danske sprog med masser af guf for ordkløvere, stavelsessadister og bogstavbøller rundt omkring. Skulle du selv være en af dem, så kan det anbefales at tjekke @goerlitz’ vidundelige hashtag #fedeord ud ovre på kvidderkanalen. Det lønner sig på den lange bane, shabab.

Bum — og godt nytår.

The following two tabs change content below.

David Barnwell

Nyeste indlæg af David Barnwell (se alle)

Har du noget at bidrage med?