Afspil

På DenFri har der været udbredt skepsis over for overvågning og masseindsamling af data om borgerne. Senest forslaget om et DNA-register over alle danskere, og Rigspolitiets ønske om at videregive data fra masseovervågning af bilister til andre myndigheder.

Vi har to undskyldninger for vores skepsis:

  • Bare fordi man ikke selv har levet i Nordkorea, DDR eller Det Tredje Rige, så kan man jo godt sætte pris på eget og andres privatliv.
  • Vi har ikke mødt ordentlige argumenter for at opgive vores privatliv.

Indtil i dag, that is.

Al vores skepsis, og alle vore argumenter for at forsvare privatlivets fred, kommer nemlig helt og aldeles til kort, stillet over for vores nylige møde med alle argumenters moder:

»Det er et praktisk redskab for politiet«.

Bum.

DenFri lægger sig fladt ned, og for at gøre eventuel skade god igen, som vores hidtidige fodslæberi måtte have forvoldt almenvellet, så bringer vi et fempunktskatalog over virkeligt praktiske redskaber for politiet – til fri afbenyttelse for højt begavede og initiativrige politikere.

1. Udgangsforbud

Det meste kriminalitet er kun mulig, fordi borgerne i dag kan rende uhindret rundt og bestjæle og tæve hinanden. 

Et udgangsforbud mellem 16.00 og 6.00 alle ugens dage, vil være et særdeles praktisk redskab til at sætte en effektiv stopper for størstedelen af den resterende smule kriminalitet, der plager Danmark.

Resten af tiden er vi jo på arbejde, i skole eller til møde på jobcentret.

2. Overvågning af alle som standardindstilling

Udgangsforbuddet forhindrer i sagens natur ikke forbrydelser begået ude i de små hjem, og samtidig er det nødvendigt at kontrollere, at kun borgere med gyldig passerseddel færdes ude i bemeldte tidsrum.

Vi forestiller os en kombination af fodlænker (evt. strømførende), adgang til alle webcams, realtidskortlægning af alle mobiltelefoners fysiske placering, opgradering af eksisterende overvågning af gader og stræder, og direkte adgang til alle danskeres profiler på de mest populære sociale medier.

Når NSA og co. må arbejde med så praktiske redskaber, så må dansk politi vel også? 

3. Ordentligt udstyr

Vi må nok regne med, at der vil være de, der helt asocialt udfordrer politiets praktiske redskaber og bryder udgangsforbud, slukker for elektronikken og – gisp – krypterer deres digitale kommunikation.

Her vil det være praktisk for politiet med redskaber, der klart signalerer, at det er bare ikke i orden.

Vi foreslår en videreudvikling af denne sydafrikanske vidunder-drone, der kan affyre 20 peberspray-projektiler i sekunder, blænde med laser, og som fra indbyggede højtalere kan sende opbyggelige beskeder til pøblen – eller alternativt afspille meget høj, enerverende musik.

På den anden side afviser vi ikke, at også kamphelikoptere, hangarskibe eller fjernstyrede eksplosive halsbånd kan være et praktisk redskab for politiet.

4. Drop pressefriheden

Det bliver noget bøvl, hvis journalister er undtaget fra den almindelige overvågning af resten af borgerne , da vi risikerer at kildebeskyttelse osv. bliver skalkeskjul for kriminalitet.

Det ville derimod være et uvurderligt praktisk redskab for politiet, hvis de slipper for at skulle forbi domstolene, og tilmed risikere afslag på ønsker om indgreb i pressefrihed, kildebeskyttelse mm.

5. Omvendt bevisbyrde

Med alle disse praktiske redskaber for hånden, vil det jo være til at græde snot over, hvis politiet skal bruge unødig tid med retssager, nævenyttige forsvarsadvokater og omstændelig bevisførelse.

Det allermest praktiske redskab af dem alle, vil derfor være, hvis det er borgeren, der skal bevise sin uskyld , i stedet for at anklagemyndigheden skal rende fra Herodes til Pilatus, for at løfte en kedsommelig bevisbyrde.

Faktisk ville vi helt kunne spare anklagemyndigheden væk, og i stedet investere i mere isenkram, mere overvågning og flere betjente på de tomme gader.

Dette idékatalog er blevet til på Twitter via #EtPraktiskRedskabForPolitiet med bidrag af @chulu, @jhhdk, @christianpanton, @NiklasNisbeth, @BoSchwartz, @eskilbusck,

The following two tabs change content below.
Mikkel Skov Petersen
Overvejende forhenværende og fraværende, men det er da også en start.

Har du noget at bidrage med?