Afspil

Vi ved alle, hvad et kor er. Når præsten har sagt det, han også sagde sidste søndag, stemmer det i.

Vor Gud, han er så stor, så stor,
vi ved, at han i himlen bor,
og hvis vi bare tror og tror,
vi frelses ved de mange ord!

Der er noget trygt ved et kor, noget hyggeligt, for ikke at sige opbyggeligt. Det er på en måde bekræftelsen af det fællesskab, som er det højeste gode.

Det betyder ikke så meget, hvad vi gør – drikker os fulde eller tager ud og slår folk ihjel – eller hvor meningsfuldt det er, når bare vi gør det sammen. Og vi ved altid, at vi gør det rigtige, når vi gør det samme som han foran, der gør det samme som han foran, svajer til venstre eller højre eller tænder vores lighter, ganske uanset, om det er den ene eller den anden støj, der kommer ud af højttalerne.

Men der er en vigtig forskel. Når vi kan se forsangeren, er det et diktatur.

Når vi kun kan se et par rækker frem, er det et demokrati. Når vi mener det samme som alle andre, skyldes det udelukkende, at det er det rigtige.

Når man tidligere mente noget andet, skyldes det, at man ikke var nået så langt, som vi er. Det samme gælder folk, der mener noget andet, eftersom, da vi mener det rigtige, intet videre fremskridt er muligt, og enhver divergerende mening følgelig må være et tilbageskridt, medmindre det er en yderligere implementering af det vedtagne princip.

Da børn, som vi ved, ikke skal lære at læse, vil det være et fremskridt, hvis de heller ikke lærer at regne. At foreslå, at de lærer alfabetet, vil være en tilbagevenden til den sorte skole.

Da trosbekendelser er meningsløse, er det endvidere vigtigt, at vi gentager dem i det uendelige, så vi ikke glemmer dem. Dette er korets opgave.

For at trække grammofonen op, er det fuldt tilstrækkeligt at fremsætte et afvigende synspunkt på Internettet – straks falder koret ind. Der er ikke tale om nogen argumentation, ligesom det heller ikke kræver argumentation, at man helst skal være på det samme salmevers i kirken.

Der er trods alt tale om en tilrettevisning. Det er storebror, der er stor, når han formaner lillebror med fars og mors formaning.

Det er en færdighed, han vil få brug for, når han skal have en videregående uddannelse. Ja, siger læreren, hør, hvad Lille Peter siger.

Vi kommer til mikrofonen ved at sige det samme. Folk, der siger noget andet, kommer ikke i nærheden af den .

Ikke desto mindre vil man finde en livlig debat i medierne. Det er jo vigtigt at få afgjort, om bombefly skal være sorte eller grå.

Ligeløn for mænd og kvinder kan fylde en hel årgang aviser. Ligeløn for ministeren og rengøringsassistenten fylder ikke en spalte .

Det ville dog være synd at sige, at vi er på nogen måde forstokkede. Når han foran gør noget andet, gør vi det samme.

Pacifist om mandagen, patriot om tirsdagen, tolerant om onsdagen og islamkritisk om torsdagen. Der findes naturligvis frimenigheder, der synger en lidt anden salme – det er okay, så længe de ikke forstyrrer nogen.

I frikirken synger man ikke det samme som han foran i kirken. Man synger det samme som han foran i frikirken.

Der er på en måde noget beroligende ved disse lemminger, disse grammofonplader på to ben. Når man endnu en gang bliver belært om, at Danmark er et demokrati, og at der ikke er nogen forskel på kønnene, er det som en befrielse for den frygtelige mistanke, at der måske alligevel et sted derude skulle være bevidsthed.

jeg tror blabla at jeg er fri
blablabla demokrati
med medbestemmelse hurra
og ligestilling blablabla

Kejser Caligula, der var en helt igennem ubehagelig person, skal efter sigende på et tidspunkt have udtrykt det fromme ønske, at folket kun havde én hals. Det var naturligvis en i bund og grund ganske overflødig bekymring – folket har altid kun én hals.

The following two tabs change content below.
Erwin Neutzsky-Wulff
Erwin Neutzsky-Wulff karakteriseres oftest som Danmarks eneste eller bedste bud på en kultforfatter. Det forlyder dog, at der også er andre danske forfattere, der bliver taget alvorligt.
Erwin Neutzsky-Wulff

Nyeste indlæg af Erwin Neutzsky-Wulff (se alle)

Har du noget at bidrage med?