28 procent støttede det EU-kritiske Front National ved søndagens regionalvalg i Frankrig – en jordskredssejr i forhold til regionalvalget i 2010, hvor Front National opnåede 11 pct. Hvis partiet fastholder styrken under 2. runde den 13. december, vil det betyde grundlæggende ændringer i det politiske landskab i Frankrig.

Valgsejren til Front National er kommet efter en kampagne, der har kørt hårdt på islam, sikkerhed, anti-EU og national identitet. Sejren kan også ses som en reaktion på fransk svaghed: en svag fransk økonomi, høje skatter, mangel på international indflydelse, høj arbejdsløshed og mislykkede forsøg på grundlæggende reformer.

I Frankrig er der et stort element af, at det er de underprivilegerede, der er EU-kritiske og tilhængere af Front National. Det er den gruppe på 60 – 75 pct. af befolkningen, der ikke har glæde af, men tvært imod ser globaliseringen som en trussel. Folk uden for den akademiske og politiske elite og de snakkende klasser. Folk, der ikke arbejder i de industrier, der oplever vækst, men derimod oplever arbejdsløshed i sektorer, der presses af billig import fra udlandet. Det er her oprøret kommer fra.

Marine Le Pen

Lederen af Front National, Marine Le Pen, fik et personligt godt valg med over 40 pct. af stemmerne i den nordlige region, Nord-Pas-de-Calais-Picardie, der er en relativ fattig region med en befolkning på omkring 6 mio.

Marine Le Pens niece, Marion Maréchal-Le Pen, på 25, medlem af parlamentet og en voksende stjerne i partiet, fik over 40 pct. af stemmerne i den sydlige og velhavende region Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Nicolas Sarkozy’s højreparti Les Républicains kom på 2. pladsen, mens socialistpartiet kom ind som nr. 3.

Præsident François Hollande, der oplevede en vis stigning i sin personlige popularitet efter hans konsekvente linje efter terroranslaget mod Charlie Hebdo og angrebene i Paris, har ikke kunnet omsætte dette i positive resultater for hans parti på et tidspunkt, hvor Frankrig døjer med arbejdsløshed, økonomisk stilstand og nationale traumer. Tvært imod blev alt, hvad præsident Francois Hollande havde fået genskabt af tabt prestige som urokkelig forgrundsfigur i kampen mod de islamistiske terrorister og som vært for klimakonferencen, sat over styr.

Front Nationals sensationelle valgsejr kommer bare 18 måneder inden næste præsidentvalg I 2017, og hvis successen fortsætter i 2. runde kan det bane vejen for Marine Le Pens kandidatur i 2017.

Republikansk værn mod Front National?

Forud for 2. runde prøver socialisterne at blokere for Front National. Den centrale ledelse har opfordret lokalforeningerne til at trække sig fra valget i de kredse, hvor Front National og Les Republicains i søndags erobrede 1. og 2. pladsen, og i stedet anbefale deres medlemmer at stemme på den republikanske kandidat.

Hvor mange, der vil følge opfordringen er uklart, og socialistene skal ikke forvente modydelser fra Les Republicains, der ikke vil trække sig fra valget uanset udfaldet af 1. runde.

Frankrigs problemer

Frankrig har monumentale problemer, og EU-Kommissionen har for tredje gang givet Frankrig to års udsættelse til at få bragt sit budgetunderskud ned på de tilladte tre procent af bruttonationalproduktet.

Frankrig og den franske socialistiske præsident, François Hollande kæmper med udfordringer på en række områder. Frankrig står bl.a. over for et krav om reformer på arbejdsmarkedet, behov for at genoprette de finansielle markeders tillid og nødvendigheden af at overholde EU’s budgetregler.

Fransk protektionisme

En af årsagerne til, at problemerne ikke løses er, at Hollande og soocialistpartiet holder fast i en protektionisme og beskyttelse af franske interesser, der simpelthen ikke passer ind i nutidens globale realiteter. Protektionismen er — helt uden hjælp fra Front National — i fuld flor i Frankrig.

Væsentlige dele af det ikoniske franske konglomerat, Alstom, er for nylig opslugt af amerikanske General Electric. Før salget af Alstom til GE er en række andre franske firmaer blevet opkøbt af udenlandske konkurrenter: Pechiney, ArcelorMittal, Lafarge m.fl. På det allerseneste er PSA-Peugeot-Citroën blevet købt af den kinesiske investeringsfond Dongfeng.

Frankrig er simpelthen ved at forbløde og miste sin industrielle base. Ifølge Eurostat udgør industrien kun halvdelen af industriens vægt i Tyskland og betydeligt mindre end i Spanien og Italien. Samtidig har den franske industri omkostninger, der ligger 25 pct. højere end USA, 30 pct. højere end Kina og 35 pct. over Mexico.

Budgetunderskud og gæld

Den franske regerings forsøgte at intervenere i salget af Alstom til GE, men problemet er, at den finansielle styrke til at diktere bestemte løsninger er meget begrænset. Efter 40 års budgetunderskud er den franske statsgæld nu oppe på 2.000 mia. Euro, med offentlige udgifter på over 57 pct. af BNP og med et forventet budgetunderskud på 3,4 pct. i 2015 og 4,7 pct. i 2016 fortsætter Frankrig med at krænke EU’s budgetregler. Frankrigs offentlige gæld vil i 2016 næsten være 100 pct. af BNP.

OECD har netop offentliggjort publikationen Revenue Statistics 2015, hvor Frankrigs problemer er illustreret. Frankrig har nu verdens næsthøjeste (efter Danmark) skattetryk på 45 pct. af BNP, og mulighederne for at løse budgetproblemerne gennem øget skatteudskrivning, er dermed begrænsede. Hvis den socialistiske regering under premierminister Manuel Valls alligevel skulle gøre forsøget, vil det blot give Front National yderligere vind i sejlene.

The following two tabs change content below.
Søren Skafte

Søren Skafte

Independent Professional. Konservativ. Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Tidligere ministersekretær og kabinetschef i Statsministeriet, departementschef i Energiministeriet, direktør i Fødevareministeriet og i 10 år Danmarks repræsentant ved FAO i Rom.
Søren Skafte

Nyeste indlæg af Søren Skafte (se alle)

Har du noget at bidrage med?