I mange år var det et handicap at være kvinde. Det var noget, manden tit havde svært ved at forstå.

Havde han måske ikke anbragt hende på en piedestal? Hvad han ikke forstod, var, at bevægelsesfriheden er ret begrænset på en piedestal. 

Det var ikke, fordi man så skævt til begavede kvinder, tværtimod. En hustru, der kunne synge og spille klaver, var enhver mands drøm, så længe hun ikke gjorde ham til grin ved at publicere sine digte.

Karen Blixen udkom som bekendt oprindelig under navnet Isak Dinesen. I dag kan man kun anbefale den håbefulde lyriker at sende sin digtsamling til forlaget under kvindeligt pseudonym og vedlægge et nøgenbillede af sin søster.

Så i grunden er kvindens stilling i dag måske den samme, som den altid har været. Feteret, men umulig at tage alvorligt.

At den kvinde, der ikke kunne indse, hvorfor hendes køn skulle have noget at gøre med hendes sociale stilling, heller ikke forstod sine mange indolente medsøstre, kan naturligvis ikke undre. Feminismen gav svaret: De var undertrykte.

De var faktisk så undertrykte, at de ikke vidste, de var undertrykte, eller overhovedet følte sig undertrykte. Feminismen gav begavede og beslutsomme kvinder mulighed for at hævde sig og komme til orde til gavn for samfundet, men den havde også en langt vigtigere funktion.

For hundrede år siden vidste alle, hvorfor negre ikke drev det til noget, de var af naturen dumme og dovne.  Intelligente og flittige negre gjorde en ende på den fordom.

I dag ved dumme og dovne negre, hvorfor de ikke driver det til noget. Det er, fordi de er negre. 

Skal døden have en årsag, gælder dette dog i endnu højere grad fiaskoen. Hvis man er så uheldig ikke at være skilsmissebarn, må man jo finde på noget andet, og takket være feminismen behøver halvdelen af menneskeheden nu ikke længere at være i tvivl.

Også jeg er en forfulgt uskyldighed. Alle landets debat– og kulturredaktører blegner, når mit navn nævnes, og drager omsorg for, at det ikke sker for ofte, og det blot fordi jeg på enkelte punkter har nogle lidt afvigende synspunkter og en mild humor.

Gyldendal og Lindhardt & Ringhof – nu Anders And – vil gerne udgive mig, siger de, men desværre kan de ikke betale mig. Og i år har jeg fået skaldede 60.000 fra Statens Kunstfond.

60.000! Det er jo ren forfølgelse.

Nu er jeg hverken kvinde, bøsse eller neger – det kunne måske have hjulpet – så meget mod min vilje har jeg måttet indse, at det er min egen skyld.

Så jeg udgiver mig selv og havde i 2015 en indtægt på 450.000 på mine bøger, hvoraf halvdelen over skat og moms gik tilbage til mine læseres overførselsindkomster, så de kan købe min næste bog, hvilket jeg finder, er et fortrinligt arrangement.

Det er Kulturens Evige Kredsløb.

The following two tabs change content below.
Erwin Neutzsky-Wulff
Erwin Neutzsky-Wulff karakteriseres oftest som Danmarks eneste eller bedste bud på en kultforfatter. Det forlyder dog, at der også er andre danske forfattere, der bliver taget alvorligt.
Erwin Neutzsky-Wulff

Nyeste indlæg af Erwin Neutzsky-Wulff (se alle)

Har du noget at bidrage med?