Når vi herhjemme i vores egen lille bananrepublik Danmark får ny regering, resulterer det principielt i et systemskifte — ikke, at det gør nogen videre forskel, da de to ”blokke” i deres knæfald for den økonomiske magt fører stort den samme politik. I USA er det lidt mere kompliceret.

Selv om man således har en demokratisk præsident, kan republikanerne godt have flertal i kongressen. Højesteretsdommere udnævnes af præsidenten, men hans efterfølger ”arver” dem (hvis de ikke når at dø af alderdom først). 

Også CIA og FBI har af og til givet præsidenterne alvorlige hovedpiner. Kennedy skulle efter sigende have truet med at ”splinter the C.I.A. in a thousand pieces and scatter it to the winds”, og Truman gik så langt som til at sige om FBI’s almægtige chef: ”Edgar Hoover would give his right eye to take over, and all Congressmen and Senators are afraid of him.

I’m not and he knows it. If I can prevent it, there’ll be no NKVD or Gestapo in this country.”

Set fra den anden side er FBI naturligvis nødt til i det mindste at virke uafhængigt af partihensyn. Med den nuværende director, James Comeys ord (om the Justice Department): ”They have to be seen as the good guys, and not as either this administration or that administration.”

Han støttede Obama – hvem han skyldte sin udnævnelse – i dennes kritik af racistiske tendenser inden for politiet, men forsvarede samtidig disse ”people of good will working in environments where a hugely disproportionate percentage of street crime is committed by young men of color”. Det er næppe faldet i god jord hos præsidenten.

Derimod anbefalede han den 5. juli, at der ikke blev rejst tiltale mod Hillary Clinton for hendes ”extreme carelessness” i forbindelse med hendes e-mail-korrespondance. Men the FBI have to be seen as the good guys.

Clinton har svaret med at kalde genåbningen af sagen så tæt på valget ”strange” og derved antyde et politisk motiv.  Det er formodentlig ikke noget klogt træk.

The following two tabs change content below.
Erwin Neutzsky-Wulff
Erwin Neutzsky-Wulff karakteriseres oftest som Danmarks eneste eller bedste bud på en kultforfatter. Det forlyder dog, at der også er andre danske forfattere, der bliver taget alvorligt.
Erwin Neutzsky-Wulff

Nyeste indlæg af Erwin Neutzsky-Wulff (se alle)

Har du noget at bidrage med?