Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har under valgkampen intensiveret angrebene på den amerikanske centralbank, The Fed.

Under den første af tre TV-debatter med Hillary Clinton påstod han, at Janet Yellen og centralbanken gjorde ”political things” når de fastholdt et lavt renteniveau.

”Når renten hæves, vil vi være vidner til grimme ting, og det er kun fordi de ikke gør det, de skal”. Ifølge Trump var centralbanken ”more political” end Hillary Clinton.

Når Trump prøver at angribe Hillary Clinton er det formentlig fordi mange med rette eller urette opfatter Clinton og det Demokratiske parti som tæt forbundet med højfinansen på Wall Street, som ifølge Trumps retorik har haft gevinst af pengepolitikken mens ”almindelige” amerikanere har lidt.

Hillary Clinton besvarede ikke angrebet fra Trump under debatten, men hun har tidligere sagt, at hun fandt det upassende, at præsidenter eller kandidater til præsidentposten prøvede at påvirke centralbankens dispositioner.

Høring i Repræsentanternes Hus

Da formanden for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, onsdag den 28. september 2016 var indkaldt til at vidne i Financial Services-udvalget i Repræsentanternes Hus, måtte hun afvise angrebene fra Donald Trump.

Det er velkendt, at det ikke kun er Trump, men Republikanerne generelt, der længe har længe været kritisk over for Feds politik siden finanskrisen. Nu forekommer det, som om de intensiverer deres angreb over en bred front. Det hævdes således, at Yellen og Centralbanken har et tæt forhold til Obama administrationen og til Demokraterne.  Det skulle være hovedårsagen til at the Fed bevidst holder renten lav til gavn for Obamas sidste måneder i præsidentembedet.

Janet Yellen afviste under høringen i Financial Services-udvalget fuldstændig, at der skulle bestå en konflikt mellem hendes forpligtelser som formand for centralbanken og andre hensyn.

Høringen fandt sted to dage efter Trump fortalte 84 millioner amerikanere, at han troede Fed reelt påvirkede den amerikanske økonomi for at øge Obamas popularitet.

Økonomisk befinder vi os i en stor, fed, grim boble og den dag Obama forlader præsidentposten, og går ud til golfbanen for resten af ​​sit liv at spille golf, og de hæver renten, vil vi blive vidner til nogle meget dårlige ting, fordi Fed ikke gør deres arbejde, “sagde han. “Fed er ved at blive mere politisk end udenrigsminister Clinton.”

Janet Yellen har været en regelmæssig gæst på Capitol Hill, siden hun overtog Centralbanken i 2014, og har været et hyppigt mål for republikanske klager over Centralbankens gøren og laden.

Wells Fargo og bankernes moral

Yellen kom også under pres fra demokraterne, der havde et væld af klager og forslag til centralbanken. Der blev således udtrykt frustration over den nyligt afslørede skandale i Wells Fargo, hvor banken har åbnet millioner af falske konti for at fremstå med øgede salgstal over for potentielle kunder.

Banken har allerede betalt 185 mio. dollars i bøder, har fyret tusindvis af ansatte, og dens bestyrelse er under betydeligt pres. Under høringen var der følgelig kritik af Centralbanken og Yellen som tilsynsmyndighed for bankerne.

Under høringen blev der henvist til bankerne som årsag til finanskrisen, og argumenteret for, at svindelen i Wells Fargo havde stået på i årevis og dermed var et bevis på at bankerne simpelthen er for store til at blive forvaltet eller reguleret ordentligt.

Som tilsynsmyndighed forsvarede Janet Yellen sig med at påpege, at de største banker er udsat for “usædvanligt høje standarder”. Siden høringen er bestyrelsesformanden og direktøren for Wells Fargo trådt tilbage.

Bortset fra den specifikke kritik vedrørende Wells Fargo og tilsynsvirksomheden støttede Demokraterne Janet Yellen overfor Trumps upassende politiske angreb.

Janet Yellen afviste under høringen kategorisk, at det Hvide Hus lagde på centralbanken at holde renten lav. 

Hvad der sker, når renten sænkes

Baggrunden for kritikken af centralbankens rentepolitik er, at den kunstigt lave rente er skadelig for almindelige pengeinstitutter og andre kreditgivere, der lever af marginen mellem ind– og udlån. De har ikke de samme muligheder som andre for at tjene penge på finansielle aktiver.

Samtidig lægger den lave rente gift for den almindelige opsparing, og mange pensionsopsparere, der har holdt pensionsopsparingen som bankindskud eller placeret i sikre statsobligationer, må konstatere at formuen dag for dag udhules.

Aktiemarkederne nyder alle fordelene af den lave rente og udvidelsen af pengemængden, der holder hånden under aktiemarkedet ikke kun i USA, men tillige i Europa, hvor den europæiske centralbank ligeledes forfølger en ekspansiv pengepolitik. Problemet er at de stigende aktiekurser ikke syntes at omsætte sig i øgede investeringer, der kan fremme vækst og beskæftigerlse.

Hvis renten steg, ville store kapitalmængder strømme tilbage til det mere sikre marked for statsobligationer.  Konsekvensen ville være faldende aktiekurser, der ville understøtte Donald Trumps kampagne, der i høj grad går på, at den amerikanske økonomi er i dyb krise.

Der er ikke for nærværende tegn på en sådan udvikling inden præsidentvalget den 8. november 2016.

The following two tabs change content below.
Søren Skafte

Søren Skafte

Independent Professional. Konservativ. Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet. Tidligere ministersekretær og kabinetschef i Statsministeriet, departementschef i Energiministeriet, direktør i Fødevareministeriet og i 10 år Danmarks repræsentant ved FAO i Rom.
Søren Skafte

Nyeste indlæg af Søren Skafte (se alle)

Har du noget at bidrage med?